
AB Komisyonu Başkanı olan Ursula von der Leyen, Birleşik Krallık ile Brexit’in ardından devirde ticari ilişkileri belirleyecek anlaşmanın bağlayıcı bir uzlaşmazlık çözüm mekanizması ve tek taraflı önlemler alınmasını yarayan maddeler bulunduğunu vurguladı. Ursula von der Leyen, Brüksel’de yer alan AP Genel Kurul oturumunda, Avrupa Birliği-Birleşik Krallık arasındaki işbirliği ve ticaret anlaşması mevzusunda düşüncelerini dile getirdi.
Ticaret anlaşması AB çıkarlarını güvence altına alacak
Birleşik Krallığın yaklaşık olarak dört sene evvel Avrupa Birliğinden ayrılma sürecini en başlatan resmi bildirimde bulunduğunu söyleyen Ursula, bu devirde Avrupa Birliği ile Birleşik Krallık arasında çok fazla şey geçtiğini başkanların, başbakanların, son mühletlerin ve kırmızı çizgilerin oldukça sık bir biçimde değiştiğini dile getirdi.
Von der Leyen, parlamentoda oylanacak olan iş birliği ve ticaret anlaşmasının Avrupa Birliği çıkarlarını güvenceye alacağını vurgulayarak, “Bu anlaşma, Avrupa vatandaşlarını ve haklarını korumaktadır. Çalışanlar, seyahat edenler ve balıkçılıkla uğraşanlar açısından önemli aksamaları önlememeye yardımcı olacaktır.” dedi.
Anlaşmanın Tek Pazar’ı koruduğunu, eşit şartlarla rekabeti güvenceye aldığını dile getiren Ursula, sosyal haklar, işçi hakları, çevre, vergi şeffaflığı, kamu destekleri gibi söz konusu mevzularda yüksek seviyede koruma sağladığını duyurdu.
AB komisyon başkanı Von der Leyen, “Bu ticaret anlaşması, bağlayıcı bir uzlaşmazlık çözüm mekanizması ve gerektiğinde durumu düzeltmeye yönelik tek taraflı tedbirler alınmasını sağlayan maddeler içeriyor. Açık biçimde söyleyeyim, bu araçları kullanmak zorunda kalmak istemiyoruz ancak gerekirse kullanmaktan çekinmeyeceğiz.” ifadelerini kullandı. Birleşik Krallık tarafının tek taraflı eylemleri mevzusundaki kaygıları paylaştığını söyleyen Von der Leyen, bu söz konusu aşamada ortak çözümlere bakılması gerektiğini açıkladı. Von der Leyen, Birleşik Krallık ile Avrupa Birliği arasındaki sorunlara yapıcı çözümler bulmak için çalışmayı sürdüreceklerini belirtti.
Brexit
Birleşik Krallık, Galler, Kuzey İrlanda ve İskoçya’dan meydana gelen İngiltere’de, 2016 yılı Haziran ayında gerçekleştirilen Avrupa Birliği referandumunda %48 oranına karşı %52 oranıyla Brexit kararı vermişti. Avrupa Birliğinden çıkan Birleşik Krallık, Birlik ile en başta ticaret gelmek üzere ikili ilişkiler mevzusunda kapsamlı görüşmeler gerçekleştirdi. Taraflar, Aralık’ta 1 Ocak tarihinden itibaren gümrük vergisi ve kota olmadan ticareti devam ettirecek olan ticaret anlaşması mevzusunda uzlaşı sağlamıştı. Henüz Avrupa Parlamentosu onaylamadan anlaşma 1 Ocak tarihinde geçici olarak yürürlüğe girmişti. Bu söz konusu aşamanın ardından anlaşmanın tam olarak yürürlüğe girmesi için Avrupa Parlamentosu Genel Kurul oturumunda onay verilmesi bekleniyor.