
Fazla kredi faizine karşın satışların yükselmesi konuta isteğin ne kadar canlı olduğunu bir defa daha gösterdi. Ülke çapında Ağustos ayında 141 bin 400 kişi ev sahibi oldu ve son 12 ayın en fazla konut satışı rakamı kaydedildi. Ağustos ayında satılan konut sayısı Temmuz ayına kıyasla %31.19 oranında yükselirken, 2020’nin aynı ayına göre %17 düştü. 2020 yaz aylarında kamu bankaları az faiz kampanyası düzenlediği için satışlar rekor düzeyde yükselmişti. Bu sebeple 2020’e kıyasla azalış baz etkisinden kaynaklandı. Geçen sene de kampanyalı Ağustos’u bir kenara atarsak, tüm zamanların en yüksek Ağustos ayı satışı da gerçekleşmiş oldu.
Kredili Konut Satışı Düştü
Türkiye genelinde banka kredili satışlar Ağustos’ta bir önceki senenin aynı zamanına kıyasla % 64 oranında azalış kaydederek 27 bin 375’e düştü. Total konut satışları içerisinde kredili satışların payı da 19.4 olarak gerçekleşti. Ağustos’ta peşin, senet gibi öteki satış türleri ise %20.8 oranında yükselerek 114 bin 25 oldu. Ağustos’ta da hem fiyatların etkisi hem de yeni projelerin az olması sebebiyle ağırlık yine 2. el satıştan tarafa oldu. Sıfır konut satışı 42 bin 639 olurken toplam satış içindeki payı % 30.2 oranına geldi. Ülke genelinde satılan 2. el konut sayısı ise 98 bin 761 olarak duyuruldu. Türkiye İstatistik Kurumu dataları doğrultusunda senenin ilk sekiz ayında konut satışı 2020’nin aynı devrine kıyasla %21.7 oranında düşüşle 801 bin 995 olarak gerçekleşirken, banka kredili konut satışı %67.9 oranında azalışla 152 bin 96, peşin ve senet gibi diğer satış türleri ise % 17.9 oranında azalışla 649 bin 899 oldu. Ocak-Ağustos aylarında sıfır konut satışı 243 bin 189, 2. el konut satışı 558 bin 806 olarak kayıtlara geçti.
Tarihin En Yüksek İkinci Satışı
Yabancıya konut satışı Ağustos ayında 2020’nin aynı zamanına kıyasla %50.7 oranında yükselerek 5 bin 866 oldu. 2018 yılı Ekim ayında 6 bin 276 adetle tarihi zirveyi yakalamıştı. Bu sene Ağustos ayında da tarihin en yüksek 2. satışına imza atılmış oldu. 2021’in ilk sekiz ayında yabancılara konut satışları, bir önceki senenin aynı devrine kıyasla %47.6 oranında yükselerek 30 bin 849’a çıktı ve tüm zamanların en iyi Ocak-Ağustos ayları satışı yapıldı. Son zamanlarda Amerikalı ve Avrupalı yatırımcıların fazlalaşması da dikkatleri üzerine çekti.