
Altın fiyatları, geçtiğimiz hafta duyurulan istihdam datasıyla beraber toparladıktan sonra yeni haftaya yatay bir seyir ile başladı. Gram altın ise yaklaşık olarak 500 lirada dalgalı bir seyir izliyor. ADP Araştırma Enstitüsü’nün geçtiğimiz hafta çarşamba günü duyurduğu datalar doğrultusunda, Haziran’daki istihdam yükselişi öngörüleri aşarak 692 bin olurken, cuma günü duyurulan tarım dışı istihdam öngörüleri aşarak 850 bin yükseliş kaydetti.
Altın fiyatları
Dünya Altın Konseyi’nin duyurduğu datalar doğrultusunda, merkez bankaları yükselen enflasyon rakamları ile beraber altın alımlarını tekrardan yükseltmeye başlayabilir. Sırbistan, Tayland ve Gana’nın yeni altın alımı duyuruları yaptığını vurgulayan konsey, küresel ticaretteki toparlanmanın da bu alımları desteklediğini söyledi. Tayland Mayıs’ta 46,7 ton altın alırken Türkiye altın rezervlerini 8,6 ton yükseltti. Brezilya aynı devirde 11,9 ton altın alımı gerçekleştirirken Kazakistan 5,3 ton altın alımı yaptı.
Ons altın fiyatı
Geçtiğimiz hafta istihdam dataları öncesinde 1.52 $’a kadar düşerek 2 ayın en düşüğüne gelen ons altın, istihdam datalarının öngörüyü aşması ve enflasyona hakkında kaygıların yükselmesiyle tekrardan arttı. Yeni haftaya yatay bir seyir ile başlangıç yapan ons altın, yaklaşık olarak 1.787 $’da bulunuyor.
Gram altın fiyatı
Küresel altın fiyatları ve Dolar/TL ’deki ters yönlü hareketler ile gram altın yaklaşık olarak 500 lirada dar bir fiyat aralığına sıkışmışken yeni haftaya da yaklaşık olarak 498 lirada başladı. OPEC+ ülkelerinin üretim yükseltimi mevzusunda anlaşamaması üzerine, pazartesi günü Ağustos’ta üretimin ne kadar yükseleceğine karar vermek için görüşmeler sürecek Dünya Altın Konseyi dataları merkez bankalarının yükselen enflasyon ile beraber altın alımlarına tekrardan başlayabileceğini belirtirken altın yeni haftaya yatay bir seyir ile başladı. Brent petrol, OPEC+’ın üretimi yükseltmek için bir görüşmeye daha başlamasından evvel her bir varil başına yaklaşık olarak 76 $’da seyrediyor.
Petrol fiyatları
OPEC+ görüşmelerinde Birleşik Arap Emirlikleri’nin kendisi için daha iyi koşullar istemesinin ardından cuma günü bir anlaşma yapılmıştı. Bu şekilde 2 yakın müttefik olan Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri arasındaki anlaşmazlık sektörlere de yansıdı. Suudi Enerji Bakanı Abdülaziz bin Selman, gerçekleştirdiği bir röportajda “Tek bir ülkeye karşı tüm koalisyon. Bu da beni üzüyor çünkü bunlar gerçekler” dedi. Sektör, OPEC ülkeleri arasındaki birlik zayıfladıkça daha tedirgin biçime geldi. Sektörler bugün sıkı bir vaziyette ve OPEC+’tan ufak bir değişiklik gelse bile 2021’in 2.yarısında stokların düşürmeyi sürdürdüğünü göreceğiz. Australia New Zealand Banking Group Kıdemli Emtia Stratejisti Daniel Hynes birçok OPEC+ üyesi Ağustos’tan itibaren günlük 400 bin varillik bir üretim yükselişi mevzusunda anlaşmıştı ama BAE üretim kotalarının hesaplamasında kullanılan temeli değiştirerek günlük fazladan 700 bin varil yapmak istiyor. Eylül ayı vadeli Brent petrol, Londra ICE Futures Europe sektöründe, %0,1 oranında azalışla her bir varil başına 76,06 $’a çıktı. Ağustos ayı vadeli Batı Teksas Petrolü, Nymex sektöründe, % 0,1 oranında değer yitirerek her bir varil başına 75,07 $’a düştü.