
Geçen hafta itibarıyla sert fiyat hareketlerinin görüldüğü altın fiyatları, yeni haftanın ilk işlem zamanında sakin bir seyri takip ediyor. Brent petrolün varili uluslararası sektörlerde 69,65 $’dan işleme uğruyor.
Altın fiyatları
Geçen hafta ABD’de duyurulan yoğun ekonomik data gündeminin etkisi ile beraber altın fiyatları sert hareketlere sahne oldu. ABD’de tarım dışı istihdam datasının kuvvetli gelmesi ve enflasyon datasının öngörülere paralel olarak gerçekleşmesiyle beraber Fed varlık alımlarını düşürebileceği yönündeki öngörüler doları kuvvetlendirdi. Ons altında ise büyük çöküş gerçekleşti. Bu söz konusu gelişmeler eşiğinde ons altın 1675 $ düzeyine kadar geri çekilirken, toparlanma eğilimi göstererek geçtiğimiz haftayı 1779 $ düzeyinde bitirdi. Özellikle ons altın bazında gerçekleşen büyük azalış gram altın fiyatlarında da sert dalgalanmalara sebebiyet verdi. Gram altın 466 TL düzeyine kadar geri çekilirken ons altındaki toparlanmanın etkisi ile beraber haftayı 487 TL’den kapattı. Yeni haftanın ilk işlem zamanına 487.098 TL düzeyinde başlayan gram altın saat 09.14 itibarıyla %0.45 azalışla 485.404 TL düzeyinde işleme uğruyor. Gram altında gün içinde en düşük 484.911 TL düzeyi deneyimlerken en yüksek ise 488.254 TL düzeyi gözlendi. Diğer taraftan bugün yurt içi ve yurt dışı sektörlerde ise veri gündemi oldukça sakin ilerliyor. Yurt içi sektörlerde gözler Temmuz bütçe datalarına çevrilmişken, ABD’de ise New York Fed’in duyuracağı imalat piyasası etkinlik endeksi izlenecek.
Petrol fiyatları
Cuma günü 71,38 $’a kadar çıkan Brent petrolün varil fiyatı, günü 70,59 $ düzeyinde tamamladı. Brent petrolün varili, bugün saat 09.07 itibarıyla bitişe göre %1,33 oranında düşüşle 69,65 $’dan işleme uğradı. Aynı zamanda WTI ham petrolün varili 67,14 $’dan alıcı buldu. Fiyatların azalışına Asya ülkelerinde yükselen Kovid-19 vaka sayıları ile beraber uygulamaya alınan kısıtlamalar ve düşen ekonomik aktivite etkili oluyor. Pazartesi günü yayımlanan Çin Ulusal İstatistik Bürosu dataları doğrultusunda, ülkenin sanayi üretimi Temmuz ayından bir önceki senenin aynı devrine kıyasla %6,4 oranında yükseliş gösterdi. Haziran ayında %8,3 oranında yükseliş gösteren sanayi üretimindeki yavaşlama petrol fiyatlarını da negatif yönlü etkiliyor. Dünyanın en büyük ekonomilerinden Çin’de perakende satışların da Haziran’a göre azalış göstermesi, koronavirüs kısıtlamalarının ülkenin ekonomisinde etkisini göstermeye başladığı şeklinde yorumlanıyor. Geçtiğimiz hafta Temmuz hakkında petrol sektörü raporunu yayımlayan Uluslararası Enerji Ajansı, sene içerisinde yükseliş eğiliminde olan küresel petrol isteğinin yavaşlamaya başladığını ve yükselen vaka sayıları sebebiyle senenin 2. yarısı için bu trendin süreceğini vurgulamıştı. Ajans, bu sene için küresel petrol isteğinin 300 bin varil azalışla 96 milyon 150 bin varil olmasını öngörüyor.