
Altın fiyatları, geçtiğimiz hafta geçen sene Mart 2020’den bu zamana en büyük azalışla Mayıs’daki tüm kazançlarını silerken 30 Nisan tarihinden bu zamana en düşük düzeyde bulunuyor. Gram altın ise 500 TL sınırında. Petrol fiyatları, İran nükleer toplantılarında 6. turun da anlaşmaya varılamadan bitmesi ile arttı.
Altın fiyatları
Altın fiyatları, geçtiğimiz hafta son 15 aydaki en büyük haftalık kayıp gerçekleşmesinin ardından yeni haftaya yatay bir seyirle başlangıç yaptı. Gram altın ise küresel altın fiyatlarındaki azalışın Dolar/TL ’deki artışı dengelemesi ile 500 lira sınırında bulunuyor. St. Louis Fed Başkanı James Bullard, cuma günü gerçekleştirdiği duyuruda Fed’in faizleri 2022’de yükselebileceğini söylemişti. Powell’ın 16 Haziran tarihinde yapılan basın görüşmesinde, finans sektörlerini ve ekonomiyi desteklemek için kullanılan varlık alım programı ile alakalı tartışmaların olabileceğini söylemesi altın fiyatları üzerinde baskı yarattı.
Ons altın fiyatı
Mayıs’taki tüm kazançlarını geri veren ons altın, koronavirüsün başladığı geçen sene Mart’dan bu zamana en büyük haftalık azalışını kaydetti. Nisan’a 1.729 $’dan başlangıç yapan ons altın, cuma günü 1.800 $’ın altına düşmesinin ardından yeni haftaya yaklaşık olarak 1.772 $ yatay bir seyirle başladı.
Gram altın fiyatı
Gram altın, geçtiğimiz hafta 515 liraya kadar çıkmasının ardından sınırlı da olsa küresel altın fiyatlarındaki azalışı izledi. Dolar/TL Mart’tan bu zamana en kötü haftasını geçirerek %4 oranında artarken küresel altın fiyatlarındaki azalış %6 oranını buldu.
Petrol fiyatları
Petrol fiyatları, İran ve küresel güçlerin tekrardan canlandırmaya çalıştığı nükleer anlaşma üstünde mutabakata varılamaması ile her bir varil başına 72 $’a çıktı.
Vadeli kontratlar, New York sektöründe %0,4 oranında artarak arka arkaya 4. haftayı da artışla kapattı. Diplomatlar toplantıların 6. turunda da görüşmeyi ertelerken taraflar içerisinde önemli mevzulardaki anlaşmazlıklar sürüyor. Anlaşmanın tekrardan canlandırılması ABD’nin yaptırımlarının hafiflemesine ve daha fazla petrol üretiminin sektörlere geri dönmesine sebep olacak. İran’da muhafazakar İbrahim Reisi’nin seçilmesi ile beraber toplantıların akıbeti de tehlikeye girdi. ABD yaptırımının hedef aldığı isimlerden birisi olan Reisi için İran devleti yaptırımların ortadan kaldırmasını şartlardan birisi olarak öne sürüyor. Kıdemli Emtia Stratejisti olan Daniel Hynes, “Piyasalar talebin hızlı toparlanmasıyla birlikte fazladan üretimin gerekebileceğine dair görüşte bir araya geliyorlar. OPEC üretim artırımı konusunda hala temkinli davranırken İran petrolünün piyasa girmesi çok düşük bir şans. Piyasalar gelecek aylarda çok sıkı olacak gibi gözüküyor.”dedi. Petrol, büyük ekonomilerin aşılama ile birlikte karantinadan çıkması ile yıl başından bu zamana %50 oranına yakın yükseliş gösterirken özellikle ABD ve Asya’nın belirli bölgelerinde istek güçlü bir toparlanma gösterdi. Temmuz ayı vadeli Batı Teksas Petrolü, Nymex sektöründe, %0,4 oranında artışla her bir varil başına 71,91 $’a çıktı. Ağustos ayı vadeli Brent petrol, Londra ICE Futures Europe sektöründe, %0,2 oranında artışla her bir varil başına 73,66 $’a ulaştı.