
Altın fiyatları, enflasyon kaygılarıyla beraber geçen sene Temmuz ayından sonraki en karlı ayına doğru giderken gram altın küresel altın fiyatları ve dolar/TL’deki artıştan destek bularak 520 liranın üstünü gördü. Petrol sektöründe, petrol fiyatları için gözler bu hafta salı günü gerçekleşecek OPEC+ görüşmesinde.
Altın fiyatları
Altın, enflasyon kaygıları ve zayıflayan dolar ile beraber geçen sene Temmuz ayından sonraki en karlı ayına doğru gidiyor. Gram altın ise Dolar/TL ve küresel altın fiyatlarındaki artışla geçen sene Kasım ayındaki zirvesinin çok yaklaştı. Ons altın, Mayıs’a yaklaşık olarak 1.770 $’dan başlamasının ardından %7 oranından fazla artışla 1.900 $’ın üstünde. Gram altın ise aya yaklaşık olarak 470 liradan başlamasının ardından küresel altın fiyatlarındaki artışı izleyerek 525 liraya çıktı. On sene vadeli ABD Hazine tahvili faizi ise Mayıs’a yaklaşık olarak %1,64 oranında başlamasının ardından 13 Mayıs tarihinde %1,70 düzeyine kadar çıkmıştı. Doların en çok işleme uğradığı 10 para birimine karşı değerine bakan Bloomberg Dolar Spot Endeksi ise 1.134 düzeyinde başladığı ayı 1.117 düzeyine kapatmaya doğru gidiyor.
Ons altın fiyatı
Mayıs’ta arka arkaya dört haftayı da karla bitiren ons altın, bu senenin en uzun haftalık kar serisini gerçekleştirmiş oldu. Ons altın, yeni haftaya yatay bir seyir ile yaklaşık olarak 1.906 $’dan başladı.
Gram altın fiyatı
Geçtiğimiz haftaya yaklaşık olarak 509 liradan başlangıç yapan gram altın, haftayı 520 liranın üstünde bitirmişti. Gram altının bu söz konusu artışı, dolar/TL’nin haftayı %2 oranından fazla artışla bitirmesi ve küresel altın fiyatlarındaki yükselişten kaynaklandı.
Petrol fiyatları
Petrol fiyatları, sektörün bu hafta gerçekleşecek OPEC+ üretim görüşmesine dikkatini vermesiyle Asya işlemlerinde yükseldi. Vadeli kontratlar, New York sektöründe cuma günü %0,8 oranında azalış yaşamasının ardından her bir varil başına 67 $’a doğru tırmandı. Bloomberg’in anketi doğrultusunda, OPEC+ koalisyonunun Temmuz’da daha önce kararı uygulaması ve üretimi yükselmesi öngörülüyor. Toparlayan istek fiyatları yukarıya taşırken İran’dan gelebilecek olan fazladan petrol üretimi ise sektör görünümünü baskılıyor. İran ve küresel güçler Viyana’da toplantılara tekrardan başladı ve her iki taraf da bunun son tur olması mevzusunda mutabık.
Vandana Hari, “OPEC+ için en iyi hareket şu anki üretim artırma hızının devam ettirilmesi olacaktır. Yeniden artan virüs vakaları, yeni varyantlar ve yavaş aşılama süreci yılın ikinci yarısında salgından kademeli bir çıkış olacağına işaret ediyor”. ifadelerini kullandı. ABD, Çin ve Avrupa’nın bazı kısımlarındaki toparlanma ile beraber petrol arka arkaya 2. ayı da karla bitirmeye hazırlanıyor. ABD’deki ham petrol stokları azalırken sürüş sezonunun yavaş bir biçimde açılması ile tüketim yükseliyor.
Temmuz ayı vadeli Batı Teksas Petrolü, Nymex sektöründe %0,7 oranında artışla her bir varil başına 66,76 $’dan işleme uğradı. Ağustos ayı vadeli Brent petrol, Londra ICE Futures Europe sektöründe bir önceki seansta %0,7 oranında değer kaybetmesinin ardından %0,6 oranında artarak her bir varil başına 69,14 $’a yükseldi.