
AB’nin Koronavirüs aşısı tedarikindeki geç gelmeler sebebiyle ilaç firması AstraZeneca’ya açtığı aşı tedarik davası 1. duruşması yapıldı. Avrupa Birliği Komisyonu ve AstraZeneca içerisindeki dava Brüksel Sulh Hukuk Mahkemesi’nde yapıldı. Mahkeme, tarafların dinlenmesinden sonra 2. duruşmanın 26 Mayıs tarihinde olması yönünde karar verdi. Duruşmadan sonra basına konuşan AstraZeneca avukatı Hakim Boularbah, şirketin, Avrupa Birliği Komisyonunun Koronavirüs aşı anlaşması ile alakalı hukuki süreç başlatma kararından oldukça derin üzüntü beslediğini söyledi. Boularbah, bu anlaşmazlığı en kısa zamanda çözümlemeyi umduklarını vurguladı.
Avrupa Birliği Komisyonu Sözcüsü olan Stefan de Keersmaecker de günlük basın görüşmesinde, “Sözleşmeye uygun içimde yeterince dozun hızlı biçimde sağlanmasını istiyoruz.” sözlerini söyledi.
Aşı Tedarik Davası 2. Duruşma 26 Mayıs’ta
2. duruşmanın 26 Mayıs’ta olacağını açıklayan Stefan de, “Amacımız hakkımız olduğuna inandığımız dozların sağlanması.” dedi. Avrupa Birliği’nin AstraZeneca ile gerçekleştirdiği anlaşmada 300 milyon doz aşı tedarik edilmesi durumunda 100 milyon ekstradan dozluk alım opsiyonu bulunuyordu. Avrupa Birliği, senenin ilk çeyreğinde 120 milyon doz aşı olması öngörülürken, firma yalnızca 30 milyon doz aşı tedarik edebilmişti. 2. çeyrekte ise Avrupa Birliği tarafı 180 milyon doz olması öngörülüyordu fakat şirket, bu devirde 70 milyon doz sağlayabileceğini duyurmuştu.
Avrupa Birliği Komisyonu, AstraZeneca’nın Birleşik Krallıktaki tesislerinde yapılan aşıları da Avrupa Birliği ülkelerine tedarik etmesi gerektiğini söylüyor. Şirket, bu söz konusu olaya sıcak bakmazken, Avrupa Birliğine somut bir şekilde aşı tedarik miktarı ve tarih taahhüt etmediklerini söylüyor. Avrupa Birliği, yaz bitimine kadar yetişkin nüfusun %70 oranını aşılanmasını hedefliyor ve bu söz konusu amaç ile aşı tedarikini süratlendirmeye çalışıyor. 450 milyon nüfuslu Avrupa Birliği’nin bu zamana kadar opsiyonlar dahil olmak üzere BioNTech-Pfizer ile 600 milyon, AstraZeneca ile 400 milyon, Sanofi-GSK ile 300 milyon, Johnson & Johnson şirketiyle 400 milyon, CureVac ile 405 milyon ve Moderna ile 460 milyon doz aşı almak için sözleşmesi var. EMA, bu zamana kadar Avrupa Birliği ülkelerinde dört aşının kullanımını kabul etti. Bunlar BioNTech-Pfizer, Moderna, AstraZeneca ve Johnson & Johnson şirketleri tarafından yapılan aşıları içine alıyor.