
Bilişim Sanayicileri Derneği’nin duyurduğu “Bilgi ve İletişim Teknolojileri Sektörü 2020 Yılı Pazar Verileri ve Trendleri” doğrultusunda, bilgi ve iletişim teknolojileri piyasası 2020’e göre %22 oranında gelişerek 189 milyar liralık hacme ulaştı. Dolar bazında büyüklük ise %1 oranlık azalışla 26,9 milyar $ oldu. Geçen senede küresel pazar büyüklüğü 3,8 trilyon $ iken, Türkiye’nin payı %0,7 oranında oldu. Türkiye’de bilgi ve iletişim teknolojileri pazarı geçen senede TL bazında gelişirken, dolar bazında sınırlı daralma gerçekleşti.
Bilgi ve İletişim Teknoloji Sektörü Pazar Verileri Duyuruldu
TÜBİSAD, geçen seneyi “Bilgi ve İletişim Teknoloji Sektörü Pazar Verileri ve Trendleri”ni online düzenlenen görüşmede duyurdu. TÜBİSAD’ın raporu doğrultusunda koronavirüsün etkili olduğu geçen sene bilgi ve iletişim teknolojileri piyasasında oldukça fazla geliştiği senelik %22 oranında yükselişle 189 milyar liraya çıktı. Bu söz konusu raporda, geçen seneki gelişmede kur etkisinin 12,3 milyar lira, elektronik haberleşmenin ise 10,4 milyar lira katkıda bulunduğu vurgulandı. 2016-2020 seneleri arasında piyasanın lira bazındaki senelik ortalama gelişmesi %19 oranında oldu.
Dolar bazında pazar daralıyor
Dolar bazında değerlendirildiğinde ise piyasanın geçen senede sınırlı bir azalış gösterdiği takip edildi. Buna göre geçen senede dolar bazından piyasa genişliği %1 oranında azalışla 26,9 milyar $ oldu. 2016’da dolar bazında piyasanın genişliği 31,2 milyar $ olarak kayıtlara geçmişti. Beş senede dolar bazında büyüklük senelik ortalama %4 oranında azaldı.
Piyasa temsilcileri kur baskısına dikkat çekti
TÜBİSAD Yönetim Kurulu Başkanı olan Levent Kızıltan “Veriler ışığında, 2025 yılında yıllık yüzde 5,3 büyüme ile 5 trilyon dolar seviyesine ulaşmış bir küresel bilgi ve iletişim pazarı görünümüne tanık olacağımızı biliyoruz. Önümüzde duran bu tabloda Türkiye’nin alacağı yeri değerlendirdiğimizde 2016 ile 2020 yılları arasında TL bazında ortalama yıllık yüzde 20’ye yakın büyüme sevindirici olmakla birlikte, dolar bazında yaşanan yüzde 1’lik daralma ışığında kur baskısının sektörümüzün gelecek projeksiyonu üzerindeki olumsuz etkisinin aşikar olduğunu söyleyebiliriz.” dedi.
Piyasanın istihdamı 158 bin kişiye çıktı
TÜBİSAD’ın raporu doğrultusunda, dış satımı 10 milyar 520 milyon lira olarak gerçekleştiren bilgi ve iletişim teknolojileri piyasasının istihdamı 158 bin kişiye çıktı. Rapor, total dış satım içerisindeki en büyük payın Bilgi Teknolojileri Yazılım kategorisinde olduğunu söyledi. Piyasanın total dış satımı 2016-2020 yıllarında dolar bazında senelik ortalama %10 oranında gelişti. Geçen senede total piyasa genişliği dolar bazında yaklaşık olarak %1 oranında düşmesine karşın, piyasanın total dış satımı %30 oranının üstünde yükseliş gösterdi.
Global piyasada Türkiye’nin payı % 0,7
Global bilgi ve iletişim piyasası genişliği geçen senede %2,2 oranlık küçülme ile 3,8 trilyon $ düzeyine düşerken bilgi teknolojileri piyasa genişliği %0,2 oranında, iletişim teknolojileri piyasa genişliği ise % 4 oranında küçüldü. Global bilgi ve iletişim piyasası genişliğinin bu senede % 8,4 oranında gelişmeyle 4,1 trilyon $ düzeyine ulaştıktan sonra senelik %5,3 oranında gelişmeyle 2025’te 5,0 trilyon $ büyüklüğe ulaşacağı tahmin ediliyor.