
Bitlis’in Hizan ilçesinde arıcılık ile uğraşan iki arkadaşın başlatmış olduğu bu proje ile, arıcılığa ilgisi olan ve kaliteli bal tüketmek isteyenlere “hobi kovanı” sahibi olma olanağı sunuluyor. Bitlis’te hayata geçirilen “hobi kovanı” projesi ile, insanlar satın almış oldukları kovanlarda doğa ile iç içe zaman geçirebilecek ve kendi ballarını kendileri üretme imkanına sahip olacak. Hizan’da arıcılık yapan Şerif Ekinci ve Kadir Yaldız, Hizan Bal Üreticileri Birliği’nin de desteği ile “hobi kovanı” projesini başlattı.
İki arkadaş, belli bir ücret karşılığında sattıkları 900 fenni kovan ve karakovana, üzerinde sahiplerinin adlarının ve numaralarının olduğu plakaları yapıştırdı. Özen ve titizlikle hazırladıkları kovanları ilçenin zengin floraya sahip olan yaylalarına çıkarmaya başlayan Ekinci ve Yaldız, isteyen kovan sahiplerine arıcılık ile ilgili eğitim veriyor, onların bakım yapmalarına imkan sağlıyor.
Görüntülü arama ile hobi kovanı gösterimi
Ekinci, son dönemlerde piyasada satılan ballara güvenin azalması ve bununla birlikte insanların kaliteli bal arayışına girmesi sebebiyle projeyi uygulamaya karar verdiklerini açıkladı. Kendilerinden satın alınan karakovan ve fenni kovanların bakımını üstlendiklerini, ayrıca arıları sigortaladıklarını ifade eden Ekinci, şunları söyledi:
“Ölen arıların yerine yenileri veriliyor. İnsanlar sezon sonunda kovanlarında ne kadar bal varsa alabiliyor. İsterlerse ihtiyaçlarından fazla olan bala o günün fiyatıyla alım garantisi de veriyoruz. Bu proje ile insanlar organik, katkısız bal yeme imkanına kavuşacak. Dünyanın neresinde olursa olsun insanlar bu kovanlara sahip olabilecek. Dilerlerse gelip kovanlarıyla kendileri ilgilenebilecekler. Arıcılık eğitimini ve gerekli ekipmanları da biz ücretsiz veriyoruz. Gelemeyen kovan sahiplerini de cep telefonlarından görüntülü arayarak bilgilendiriyoruz. İlk yıl için 1000-1500 kovanı bu proje kapsamında verebileceğiz. Şu ana kadar 900’e ulaştık. İnsanlar çocuklarına gönül rahatlığıyla organik bal yedirebilsin diye projeyi başlattık.”
Hizan Bal Üreticileri Birliği’nin Başkanı olan Seyithan Ekinci ise projeyi geliştiren girişimcilere birlik olarak destek verdiklerini aktardı. Hizan’ın zengin floraya yaylalarında üretimi yapılan karakovan balının dünya çapında bilindiğini dile getiren Ekinci, “Bal yarışmalarında dünya birinciliği ve ikinciliğimiz var. İki arkadaşımız bir araya gelerek bu projeyi yapmaya karar vermişler. Birlik olarak kardeşlerimizin arkasında durduk. Bütün dünyada ve Türkiye’de kim istiyorsa ona kovan satışı yapacağız. Dünyanın her yerinden isteyen herkese kovan satışı yapacağız. İsteyenler gelip 2 bin 700 rakımlı yaylalarımızda balını hasat edebilir. Bu işi geliştirmek istiyoruz. İnsanların bala olan güveninin artırılmasında projenin faydalı olacağına inanıyoruz. İnsanlar oturduğu yerde kovan sahibi olacak, görselini izleyebilecek ve gelip bakımını yapabilecek.” ifadelerini kullandı.