
Her özel günde büyük kazançlar elde eden çiçekçiler bu sene de servet kazanmaya hazırlanıyor. Anneler Günü için çiçek dış satım isteği 2020’e kıyasla % 100 oranında yükseldi. Süs Bitkileri ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı olan İsmail Yılmaz, Anneler Günü dış satımında 2020’e kıyasla %100 oranlık yükseliş yaşandığını, isteğe yetişmekte güçlük çektiklerini açıkladı.
Anneler günü için çiçek piyasaları çalışıyor
Anneler Gününe az bir zaman kala çiçek piyasasında hummalı çalışma sürüyor. Türkiye’de kesme çiçek yapımında söz sahibi Antalya’da, seralarda yetiştirilen çiçekler toplanıp depolarda paketlenmesi yapılıyor, yurt içi ve yurt dışı piyasa için hazırlanıyor. Kovid-19’a karşın piyasasında özellikle dış satım rakamlarında 2020’e kıyasla oldukça önemli bir yükseliş yaşanıyor. Yılmaz, 2021’de Anneler Günü sevkiyatlarının oldukça fazla hareketli geçtiğini dile getirdi. Anneler Günü’nün 2020’de Kovid-19 sebebiyle tüm dünyada kapanmanın olduğu bir devre denk geldiğini söyleyen Yılmaz, Haziran ayından itibaren ise süs bitkileri alanında yapılan dış satımın yüz güldürmeye başladığını söyledi.
35 ÜLKEDEKİ ANNELERE 70 MİLYON DAL ÇİÇEK
Kolombiya, Ekvador ve Kenya gibi süs bitkileri alanında oldukça önemli potansiyele sahip ülkelerden Avrupa’ya uçuş sayılarının koronavirüs sebebiyle düştüğünü, Avrupa’nın çiçek ihtiyacını Türkiye’den karşılamaya başladığını söyleyen Yılmaz, şunları da söyledi:
“Haziran’dan bu yana yoğun bir taleple karşılaşıyoruz. Bu yıl Anneler Günü için kesme çiçek ihracatımız yüz güldürüyor. 70 milyon dal seviyelerinde bir ihracatımız var, geçen yılki rakamlara bakarsak 35 milyon seviyelerindeydi. Yüzde 100’ün üzerinde bir ihracat gerçekleşiyor. 7 milyon dolarlık bir gelirimiz var. 35 ülkeye ürünlerimizi gönderiyoruz. Neredeyse sabahlara kadar çalışıyoruz, mal bulmakta zorlanıyoruz. Zaman zaman tırları bir gün, iki gün beklettiğimiz oluyor. İyi bir dönemden geçiyoruz.” ifadelerini kullandı.
En fazla Hollanda’ya çiçek sevkiyatı yapıldığını söyleyen Yılmaz, Birleşik Krallık, Almanya, Bulgaristan, Romanya ve Ukrayna gibi ülkelerin de Türk çiçek piyasası açısından oldukça önemli pazarlar olduğunu dile getirdi. Yılmaz, dış satımdaki olumlu durumun iç pazara daha yansımadığını açıkladı. Anneler Gününün 9 Mayıs tarihinde kutlanacağını söyleyen Yılmaz, sokağa çıkma kısıtlaması sebebiyle yalnızca 8 ve 9 Mayıs tarihinde çiçekçilerin açılmasına müsaade edilmesinin hasadı yapılan ürünlerin satışını zor duruma sokacağını, piyasanın buna göre bir düzenleme yapılmasını öngördüğünü söyledi.