
Mayıs’ta başlayacak olan çay tarımında geçtiğimiz sene olduğu gibi büyük kentlerden bölgeye 100 binden fazla üretici ve işçinin gelmesi öngörülüyor. Doğu Karadeniz bölgesinde, Mayıs’ta başlayacak çay tarımı için hasat döneminde, üretici ve işçiler bölgeye göç etmeye başladı. Doğu Karadeniz bölgesinde; Rize, Trabzon, Artvin ve Giresun’da, 830 bin dekarlık alanda 1 milyon üretici aile tarafından gerçekleştirilen yaş çay üretiminde hasat dönemi geliyor.
Doğu Karadeniz bölgesine 100 binden fazla üretici gelmesi bekleniyor
Mayıs’ta başlayacak çay tarımı için geçtiğimiz sene olduğu gibi bu sene de büyük kentlerden 100 binden fazla üretici bölgeye gelecek. Büyük bir kısmı İstanbul ve Ankara’da ikamet eden üreticiler, gelmeye başladı. Kent ve köylere gelenler, çay bahçelerinin bakımlarını yapıyor. Bu sene de koronavirüs önlemleri kapsamında, sınır kapılarının kapatılması sebebiyle Gürcistan ve Azerbaycan uyruklu olan 40 bin işçi ülkeye giriş yapamayacak. Geçtiğimiz sene mevsimlik işçi problemi yaşanınca çay hasatı için Afgan, Özbek ve Senegalli işçiler katılım göstermişti.
Çay tarımı için çifte uyarı
Doğu Karadeniz bölgesinde çay tarımında çalışan işçiler sebebi ile her sene ortalama olarak 500 milyon TL yurt dışına gidiyor. Bu sene bölgede günlük çay yevmiyesi 250 kilo çay toplama koşuluyla 200 lira olarak kararlaştırıldı. Yetkililer, çay tarımının ailece yapılarak işçiye giden senelik 500 milyon liraya yakın paranın aile bütçesinde kalması çağrısı yapıyor. Uzmanlar da bölgeye kontrolsüz olarak yabancı işçi girişinin pandemi zamanında sağlık yönünden riskini vurguluyor.
Çaykur’un Genel Müdürü olan Yusuf Ziya Alim, geçtiğimiz sene yaşanan işçi problemi sebebi ile çay üreticilerinin seneler önce de olduğu gibi çay tarımına ailece sahip çıktıklarını ifade etti. Yabancı çay işçilerinin çayda kaliteye zarar verdiğini belirten Alim, “Yabancı işçiler kilo işi çay topladıkları için odunsu kısma kadar iniyor, filiz çıkamadığı için verim düşüyor, odunsu çaylarla kalitede bozuluyor. Burada yok olan bizim geleceğimiz, onlar çayını toplayıp paralarını alıyor. Çayımızın gelecek nesillere aktarılabilmesi için gençlere, çocuklara nasıl üretildiği ve hasat edildiğini göstermemiz gerekiyor. Bu yıl da ailece herkesin bahçeye girmesini bekliyoruz. Yabancı çay işçileri ile yurt dışına giden 500 milyona yakın bir para da bu sayede üreticinin cebinde kalır” ifadelerini kullandı.
Karadeniz Teknik Üniversitesi Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı’nın Başkanı olan Prof. Dr. Faruk Aydın, ülkeye kaçak olarak giriş yapan bazı işçilerin denetimlerden kaçarak bölgeye gelerek çay tarımı için çalıştıklarını bildirdi. Aydın, “Hukuki sorunların dışında bunların bir sağlık sorunu ile gelebilecekleri ve sağlık açısından risk oluşturabileceklerini unutmamak lazım. Çay tarımı işverenlerinin bu tip işçileri çalıştırması durumunda kendilerinin de risk altında olacaklarını göz önüne alarak en azından bu insanların sağlık kontrollerini resmi yollardan yaptırmaları şarttır. Aksi halde bölge içinde sektör içinde risktir” dedi.