
Kahramanmaraş’ın Afşin ilçesinde altı sene önce başlatılan üretimin genişletilmesiyle lavanta tarlalarından elde edilen ürünle kendi markasını kuran belediye, yedi ülkeye ihracat gerçekleştirmeyi amaçlıyor. Kahramanmaraş’ın Afşin ilçesinde, peyzaj amacıyla 15 kökle başladığı üretimi 15 bin köke çıkaran belediye, Efsus markasını yurt dışı pazarına taşıma hazırlığı yapıyor. Afşin Belediye Başkanı Mehmet Fatih Güven’in isteğiyle peyzaj için 2015 senesinde ilçede 15 kök lavanta ekimi gerçekleştirildi. Kokusu ve görüntüsüyle dikkat çeken lavantanın zaman içinde ekim alanı 380 dekarı, üretimi de 15 bin kökü buldu. Lavanta tarlaları kurulan ilçede bu üründen kazanılan lavanta yağını “Efsus” markasıyla satışa çıkaran belediye, yurt içinde bu ürünlerin satışını yaparak senelik 3 milyon TL ciro hedefliyor. Afşin’in Belediye Başkanlığını yapan Güven, Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) Dünya Miras Geçici Listesi’nde bulunan Eshab-ı Kehf Külliyesi ve lavanta tarlalarıyla ilçeyi turizm alanında kalkındırdıklarını ifade ederek, hedeflerinin lavanta yağından elde ettikleri kozmetik ürünlerle ilçe ekonomisine destek sağlamak olduğunu ifade etti. Lavanta yağından kolonya, sabun, makyaj temizleme toniği, el ve vücut kremleri, duş jeli ve oda spreyi gibi çeşitli kozmetik ürünler ürettiklerini söyleyen Güven, ortaya çıkan ürünlere ise “Efsus” adını verdiklerini dile getirdi.
Efsus kozmetik tesisi kuruldu
Üretilen kozmetik malzemelerin satışında 650 bin TL ciro elde ettiklerini ifade eden Güven, şu şekilde konuştu: “Yıl sonuna kadar 3 milyon lira ciroya ulaşmayı hedefliyoruz. Kıraç tarlalarda lavanta üretimi ile hububattan elde edilen geliri 10’a katladık. Lavanta kentimizdeki peyzaj çalışmaları için ürettiğimiz bir bitkiydi. Çiftçilerimiz ve ilçe ekonomisi için bir fırsat olarak gördükten sonra proje haline getirdik. Lavanta turizmi, akıllı tarım ve kadın istihdamıyla kırsal kalkınmayı içeren projemiz hayata geçti. Öncelikle lavantayı ürettik, sonrasında ise lavantayı değerlendirecek tesisleri kurduk. Destinasyon tesisini kurarak lavantayı tıbbi aromatik yağ haline getirdik. İkinci aşamada kendi markamızı yaparak kozmetik ürünü üretecek tesisleri kurduk ve üretmeye başladık.” Başkan Güven, Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansının (DOĞAKA) bu süreçte kendilerine çok destek verdiğini dile getirerek, geliştirilen projelerle beraber ilçenin göç veren değil, göç alan bir yerleşim yeri haline geleceğine inandığını ifade etti.
Çiftçiler 2 bin TL kazanacak
Çiftçilerin geliri çok bir ürünle tanıştığını ve 6 kırsal mahallede örnek tarlalar kurulduğunu belirten Güven, yaklaşık üç ay önce satışına başladıkları kozmetik ürünlerden büyük oranda gelir elde ettiklerini söyleyerek, Türkiye’nin her bölgesine ulaştıklarını, onun yanı sıra e-ticaret ortamında da satış gerçekleştirdiklerini ifade etti.
7 ülkeye ihracat hazırlığı
Yakın bir zaman içerisinde yedi ülkeye “Efsus” markasıyla dış satım yapmaya hazırlandıklarını aktaran Güven, ilaç sanayiinde kullanılabilecek olan lavanta yağının da üretimini yaptıklarını dile getirerek, analizlerin Anadolu Üniversitesi’nin Eczacılık Fakültesi laboratuvarlarında gerçekleştirildiğini, sonuçların da çok iyi olduğunu aktardı.