
Geçtiğimiz sene yaşanan rekor büyüme ile birlikte, dünyadaki toplam elektrikli araç sayısı on milyonu geçti. Avrupa 2020 senesindeki toplam elektrikli araç satışlarının yaklaşık %47’sini oluşturdu. Senelik bazda satışlarda ilk defa Çin’i geçti. Dünyada satılan elektrikli araçların sayısı geçen sene bir önceki seneye kıyasla rekor (%41) artışla 3 milyona ulaştı. Tüketiciler elektrikli araçlara 2020 yılında ve bir önceki yıla göre %50 artışla 120 milyar dolar harcadılar. Uluslararası Enerji Ajansının (IEA) Küresel Elektrikli Taşıtlar 2021 raporuna göre, küresel otomotiv endüstrisi yeni tip Kovid-19 (Korona virüs) salgını sebebiyle 2020 senesinde sarsıcı bir şok yaşadı ve bir önceki seneye kıyasla %16 küçüldü. Otomotiv pazarında yaşanan küçülmeye karşın, geçtiğimiz sene dünya çapında satılan elektrikli araç sayısı %41 artış kaydederek 3 milyon seviyesine ulaştı. Elektrikli araç satışları geçen sene dünyadaki toplam araç satışlarının %4,6’lık diliminde yer aldı.
ELEKTRİKLİ ARAÇ İÇİN VERİLEN DESTEK 14 MİLYAR DOLAR
Tüketicilerin elektrikli araçlara yaptığı harcama 2020 senesinde bir önceki seneye göre %50 artış yaşanmasıyla 120 milyar dolara ulaştı. Bununla birlikte, devletlerin elektrikli araçlar için sağladığı destek ve verdiği teşvikler de on dört milyar dolar olarak kayda geçti. Geçtiğimiz sene elektrikli araçların satışlarını en yüksek seviyeye ulaştıran bu artış ile, dünya çapında şu anda kullanılmakta olan toplam elektrikli araçların sayısı on milyonun üzerine çıktı. Toplam elektrikli kamyonet, kamyon ve otobüslerin sayısı da bir milyona yaklaşmakta. Bu zamanda halka açık hızlı ve yavaş şarj ünitesi sayısı bir milyon üç yüz bine çıkarıldı. Geçtiğimiz sene global elektrikli araç filosunun toplam elektrik tüketimi 80 teravatsaatin üzerine çıktığı biliniyor. Bu tüketim Belçika’nın bugünkü elektrik tüketimine denk gelmekteyken, elektrikli araçların istekleri global elektrik tüketiminin %1’lik kısmında yer aldı.
AVRUPA ELEKTRİKLİ ARAÇ SATIŞINDA İLK DEFA ÇİN’İ GEÇTİ
Avrupa, geçen sene ilk kez Çin’i geçerek 1,4 milyon elektrikli araç satışı gerçekleştirdi. 2019 senesiyle karşılaştırıldığında satışları iki katına çıktı. Çin’deki elektrikli araçların satışlarıysa bu zaman diliminde %9 artış yaşayarak 1,2 milyon adet olarak kayıtlara geçti. ABD’de 295 bin elektrikli aracın satımı yapıldı. Çin’in total elektrikli araçlar filosu geçtiğimiz yıl ki satışlardan sonra 4,5 milyona çıktı. Avrupa’nın ise elektrikli araç filosu 3,2 milyona çıktı. Dünyada elektrikli taşıtlarındaki büyümede, hükümetlerin izlediği destekleyici politikalar, ülkelerin elektrikli araç almak isteyenlere sunulan teşvikler, marka çeşitliliği, model çeşitliliği ve batarya üretimindeki maliyetlerin azalmaya hala devam etmesi büyük rol oynadı. Araç üreticileri geçtiğimiz seneki tüketicilere 370 elektrikli araç modeliyle hizmet verirken, bu rakam 2019 senesinde göre %40 artmaya başladı.
ELEKTRİKLİ ARAÇLARIN SATIŞI %140 ARTIŞ GÖSTERDİ
Elektrikli araç satışlarındaki artma bu senenin ilk çeyreğinde de sürüyor. Bu dönemdeki satışlar geçen senin ilk çeyreğine göre yaklaşık %140 artış yaşadı. Söz konusu dönemdeki artışta Çin’de 500 bin elektrikli aracın satışı olurken, Avrupa bölgesinde 450 bin elektrikli aracın satış işlemi gerçekleştirildi.
2030’DA ELEKTRİKLİ ARAÇ SAYISI ÇOĞALACAK
Dünyada elektrikli araç pazarının gelecek on senelik önemli bir yol kat edeceğini öngören rapora göre, mevcut politikalar ve eğilimler sayesinde 2030 yılında yollardaki toplam elektrikli araç, ağır vasıta, kamyonet ve otobüslerin sayısı 145 milyona ulaşacağı tahmin edilmekte. Diğer yandan, devletlerin uluslararası iklim ve enerji hedeflerini hızlandırıp arttırmaları durumunda bu sayının 230 milyonu bulabileceği düşünülüyor. IEA Başkanı Fatih Birol, raporla alakalı değerlendirmesinde, elektrikli araçların dünya genelinde sıfır emisyon hedeflerine ulaşılması için vazgeçilmez bir rol oynadığının altını çizerek, “Mevcut satışlar oldukça cesaret verici fakat iklim ve enerji hedeflerimiz satışların daha hızlı şekilde artmasını gerektiriyor. Hükümetler, ekonomik toparlanma paketlerini kullanarak batarya üretimi ve şarj altyapısı geliştirmeye yatırım yapılmasını sağlamalı ve elektrikli araçların daha hızlı şekilde entegrasyonu gerçekleştirilmeli.” dedi.