
Geçtiğimiz hafta, metallere istekte yükseliş gözlenirken, pamuk fiyatı %5,6 oranında artarak 1,1648 $’la Temmuz 2011’den bu zamana en yüksek düzeyi gördü.
Emtia sektörlerinde geçtiğimiz hafta metallere istekte yükseliş görülürken, pamuk fiyatları da zirve tazeledi.
Emtia fiyatlarında pozitif yönlü etkilenme
Emtia sektörlerinde geçtiğimiz hafta genel anlamda pozitif bir seyri takip etti. Öngörülerin altında kalan tarım dışı istihdam datası ile beraber dolara karşı olan isteğin azalması da emtia fiyatlarını pozitif yönlü olarak etkiledi. Metal fiyatlarında, arza yönelik sıkıntılarla beraber kayda değer artışlar gözlendi. Analistler, koronavirüs tedbirlerinin dünya genelinde gevşetilmesi ile beraber emtiaya olan isteğin genel anlamda yükselteceğini fakat tedarikte gözlenen sıkıntılar ile fiyatlarda artışlar görüldüğünü vurguladı. Geçtiğimiz hafta, gümüş % 0,6, bakır %1,7, paladyum %8,2, kurşun %2,7, platin % 5,5, alüminyum % 2,4, nikel % 2,6, çinko % 3,8 değer kazandı. Altın ise % 0,2 oranında değerini yitirdi. Analistler, ABD’deki tarım dışı istihdam datasının ardından altının ons fiyatında oynaklığın yükseltildiğine dikkati çekti. Enerji kalemlerinde ise Brent petrol artışını devam ettirirken, doğalgazdaki ralli hız kesti. Brent petrol % 4,1 oranında değer kazanırken, doğalgaz %1 değer kaybetti. OPEC ile OPEC dışı bazı üretici ülkelerden oluşan OPEC+ grubunun sektör öngörülerinin aksine Kasım’da üretimdeki yükselişi günlük 400 bin varilde bırakmasının ardından Brent petrolün her bir varil fiyatı üst üste 7. haftayı da değer karla kapattı. Rusya Devlet Başkanı olan Vladimir Putin’in dün gerçekleştirdiği duyuruda, Ukrayna üzerinden Avrupa’ya gaz sevkiyatının bu sene düzeyleri geçeceğini vurgulamasından sonra doğal gaz fiyatlarında azalışlar yaşandı.
Tarım emtiasında azalış
Geçtiğimiz hafta tarım emtiasında ise negatif bir seyri takip etti. Buğday fiyatları %2,8, kahve % 1,3, mısır % 2,1, şeker % 1,1 değerini yitirdi. Pamuk ise diğer tarım emtiası ile pozitif ayrıştı. Haftalık % 5,6 oranında artış gösteren pamuk fiyatı 1,1648 $’la Temmuz 2011’den bu zamana en yüksek düseyi deneyimleyerek zirve tazeledi. Üretim öngörülerindeki artışlar, ekonomiye yönelik kaygılar, tarım emtiasını negatif etkileyen önemli etkenler arasında bulundu. Vadeli işlem ve emtia sektörleri uzmanı olan Zafer Ergezen, AA muhabirine gerçekleştirdiği duyuruda, pamuğun bu haftayı da artışla tamamladığını vurguladı. Pamuk fiyatlarının son 10 senenin en yüksek düzeylerinde bulunduğunu söyleyen Ergezen, “Hindistan’da pamuk kurdu salgını var. Bu nedenle rekoltenin düşeceği endişeleri etkili oluyor.” dedi. Buğday üretim öngörülerinin önceki aya göre yükseliş göstermesinin vadeli işlemlerde de satışların yükselmesine sebep olduğunu söyleyen Ergezen, bununla birlikte USDA, buğday stoklarının son 14 senenin en düşük düzeylerine düştüğünü söyledi. Ergezen, bu hafta ABD’nin buğday dış satım datalarında kaydedilen yükselişin sektörün dengelenmesine sebep olabileceğini vurgularken, bununla beraber üretim öngörülerindeki yükselişe dair baskısının sürmesinin genel beklenti içerisinde yer aldığını söyledi. Mısır fiyatlarından bahseden Ergezen, bu söz konusu üründe üretim öngörülerinde yüksek olduğunu ve yeni duyurulacak datalar öncesinde satışların takip edildiğini söyledi.