
G7 ülkeleri, çok uluslu firmaların etkinlikte bulundukları her ülkede en az %15 vergilendirilmeleri mevzusunda anlaşmaya vardıklarını duyurdu. İngiliz devletinden yapılan duyuruda, G7 ülkeleri maliye bakanlarının Londra’da İngiltere Maliye Bakanı olan Rishi Sunak’ın başkanlığında 2 günlük görüşme yaptıkları vurgulandı. Maliye Bakanları, firmaların iş yaptıkları ülkelerde vergi ödetmek üzere alınan tedbirler ile vergi kaçakçılığı ile mücadelede uzlaştı.
G7 ülkeleri, çok uluslu firmaların etkinlikte bulundukları her ülkede küresel çapta en az %15 vergi alacak
Duyuruda, görüşmenin sonucunda, G7 ülkeleri maliye bakanlarının çok uluslu firmaların etkinlikte bulundukları her ülkede küresel çapta en az %15 oranında vergiye tabi tutulması mevzusunda prensipte anlaşmaya vardıkları söyleyerek, üstelik firmaların yatırım kararları hakkında iklimsel etki raporlamaları yapmasının da zorunlu olması onaylandığı görüldü. Amazon ve Google gibi teknoloji devleri bu önlemlerden etkilenen şirketler içerisinde olabilir. Bu hamle ile koronavirüs krizi devirde milyarlarca dolar borç alan devletlerin borç ödemeleri için kaynak olabilir. BBC’ye göre ABD, Birleşik Krallık, Fransa, Almanya, Kanada, İtalya ve Japonya Maliye Bakanları’nın bu uzlaşısı, öteki ülkelere de benzer bir tedbir alma baskısı yapacak. Konu önümüzdeki ayki G20 zirvesinde gündemde olabilir. Birleşik Krallık Maliye Bakanı olan Rishi Sunak, mevzuyla alakalı “Bu gerçekten tarihi bir anlaşma. G7’nin, küresel ekonomik toparlanmamızın bu kritik döneminde kolektif liderlik göstermesinden gurur duyuyorum.” dedi. ABD Hazine Bakanı olan Janet Yellen ise anlaşma ile alakalı, “Bu, işletmeler için oyun alanını eşitleyerek ve ülkeleri olumlu temeller üzerinde rekabet etmeye teşvik ederek küresel ekonominin gelişmesine yardımcı olacaktır.” dedi.
Kuralların değişim nedeni
Devletler uzun süredir, birçok ülkede birden etkinlik gösteren küresel firmaların nasıl vergilendirileceği sorununu düşünüyordu. Zorluk, Amazon ve Facebook gibi dev teknoloji firmalarının ortaya çıkması ile daha da gelişti. Şu anda firmalar, düşük kurumlar vergisi olan ülkelerde yerel şubeler açıp, kazançlarını buralarda beyan edebiliyor. Satışlar büyük ölçüde başka ülkede gerçekleşse de yerel vergi oranlarına tabi olmaları demek oluyor. Bu yasal ve sıklıkla başvurulan bir uygulama. Anlaşma bu pratiği 2 biçimde engellemeyi amaçlıyor. G7 ülkeleri ilk önce, ülkelerin birbirleri ile rekabetini önüne geçebilmek için minimum bir küresel vergi oranı alıyor.
İkincisi de konulacak kurallarla, firmaların kazançlarını beyan ettikleri ülkelerde değil, mal ve hizmetlerini sattıkları ülkelerde vergi verilmesini hedefliyorlar.