
Reel Kesim Güven Endeksi, Temmuz ayında 114,8 ile 2012 Nisan ayından bu zamana en yüksek düzeye ulaştı. TCMB tarafından Temmuz hakkında İktisadi Yönelim İstatistikleri ve Reel Kesim Güven Endeksi duyuruldu. Bu söz konusu veriler doğrultusunda, RKGE Temmuz ayından bir önceki aya göre 1,8 puan yükselerek 114,8 düzeyinde gerçekleşti. Aynı devirde mevsimsellikten arındırılmış reel kesim güven endeksi de 2,3 puan artış ile 112,1’e yükseldi. Bu şekilde RKGE, 2012 Nisan ayından bu yana gördüğü en yüksek düzeye ulaştı.
Güven Endeksi Yükseldi
Endeksi meydana getiren anket sorularına ait yayılma endekslerine bakıldığında, genel gidişat, önümüzdeki 3 aydaki dış satım sipariş miktarı, son 3 aydaki total sipariş miktarı, önümüzdeki 3 aydaki total istihdam, sabit sermaye yatırım harcaması ve mevcut total sipariş miktarı hakkında değerlendirmeler endeksi yükseliş yönünde, önümüzdeki 3 aydaki üretim hacmi ve mevcut mamul mal stoku hakkında değerlendirmeler endeksi düşüş yönünde etkiledi. Geçtiğimiz 3 ay hakkında değerlendirmelerde, üretim hacmi, iç sektör sipariş miktarı ve dış satım sipariş miktarında yükseliş öngörenler lehine olan seyrin bir önceki aya göre kuvvetlendi. Mevcut total siparişlerin mevsim normallerinin altında olduğu hakkındaki değerlendirmeler azalmayı sürdürürken, mevcut mamul mal stokları seviyesinin mevsim normallerinin üstünde olduğu yönündeki değerlendirmeler ise bir önceki aya göre güçlendi.
Üfe Öngörüsü %23,2 Oranına Çıktı
Gelecek üç aya yönelik değerlendirmelerde, üretim hacmi ve iç piyasa sipariş miktarında bir önceki ayda artış bekleyenler lehine olan seyir zayıflarken, ihracat sipariş miktarında ise bir önceki ayda yükseliş öngörenler lehine olan seyir kuvvetlendi. Önümüzdeki 3 aydaki istihdama ve önümüzdeki 12 aydaki sabit sermaye yatırım harcaması hakkında yükseliş yönlü öngörülerin de kuvvetlendiği gözlendi. Ortalama birim maliyetlerde, son 3 ayda yükseliş olduğunu bildirenler lehine olan seyir kuvvetlenirken, önümüzdeki 3 ayda yükseliş olacağını öngörenler lehine olan seyir ise zayıfladı. Önümüzdeki 3 aydaki satış fiyatı hakkında yükseliş yönlü öngörüleri ise kuvvetlenirken, önümüzdeki 12 aylık devri sonu itibariyle senelik ÜFE öngörüsü bir önceki aya kıyasla 1,4 puan yükselerek % 23,2 düzeyine yükseldi. Bu anket devrinse, ankete giren işyerlerinin % 52,3 oranını üretimlerini kısıtlayan etken bulunmadığını vurgularken, %14,2 oranı istek yetersizliğinin üretimlerini kısıtlayan en önemli etken olduğunu, onu sıra ile hammadde-ekipman yetersizliği, mali imkansızlıklar, işgücü yetersizliği ve diğer etkenlerin izlediğini vurguladı. Geçtiğimiz 3 aydaki rekabet gücü hakkında gelişmeler değerlendirildiğinde, yurt içi sektörlerdeki rekabet gücüne hakkında bir önceki devirde yükseliş bildirenler lehine olan seyir aynı düzeyde devam etti. AB içerisindeki yurt dışı sektörlerindeki rekabet gücüne hakkında yükseliş yönlü değerlendirmeler azalırken, AB haricindeki yurt dışı sektörlerinse rekabet gücüne hakkında yükseliş yönlü öngörüler ise kuvvetlendi. İçerisinde bulunduğu sanayi dalındaki genel gidişat mevzusunda, bir önceki aya göre çok daha iyimser olduğunu öngörülerin oranı % 15,3 oranına, daha kötümser olduğunu öngörülerin oranı ise % 8,3 oranına düşerken, aynı kaldığını belirtenlerin oranı % 76,4 oranına kadar çıktı.