
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın yetkilileri tarafından yatırımcılara yapılan sunumda, Türkiye’nin aşılama konusunda gösterdiği performansının iktisadi etkinlik, istihdam ve cari dengeyi pozitif yönde etkilediği söylendi. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası yetkilileri yatırımcılarla buluştu. Bloomberg HT’ye bilgi alışverişinde bulunanlar TCMB’nin sunumda aşılamanın olumlu faaliyetlerinin altını çizdi. Sunumda öne çıkan konular şu şekilde: Avrupa’da aşılamaya alakalı olumlu görünüm turizm ve dış talep kanalları vasıtasıyla ekonomimizde izleri görülüyor. Öncü göstergeler, yurt içinde iktisadi etkinliklerin 3. çeyrekte dış talebin de katkısıyla güçlü seyrettiğine değinildi. Mevcut durumda dış satımda yukarıya doğru çıkış, turizmdeki toparlanma ve altın dış alımındaki önemli düşüş dış dengede sürmekte olan iyileşmeye de destek olmakta. Senenin geri kalanında cari işlemler hesabının çok vermesi konusunda beklenti içindeyiz. Türkiye aşılama konusunda çok başarılı ayrıca aşılama seviyesinde global olarak olumlu yönde ayrılıyor. Toplum genelinde aşılamanın yaygınlaşmasıyla iktisadi etkiler, istihdam ve cari dengeye olumlu yönde katkı sağlıyor.
Aşılama ile gıda fiyatları yükselişte
Türkiye’de de gıda fiyatları yükselişe geçmiş durumda ve Temmuz’da gıda dışı enflasyon manşet enflasyonun net olarak altındaydı. Ülkemizde olduğu gibi gelişmekte olan diğer ülkelerde de üretici fiyatları yükselmiş durumda. Bu gelişmede emtia fiyatlarındaki yükseliş ve üretimin hızla artan isteğe aynı hızda cevap verememesi sebebiyle oluşan arz kısıtları etki etmekte. Euro Bölgesi’nde ÜFE, TÜFE’nin neredeyse beş katına arttı.
“Bazı bireysel kredi türlerinde artış arzu edilen seviyenin üzerinde”
Senelik kredi büyümesi %7,4’e gerilerken, yakın zaman kredi büyümesi ılımlı bir yol izliyor. Ticari kredilerdeki ılımlı seyre karşılık, bazı bireysel kredi türlerinde yükselişin istenilen düzeylerin üstlerinde olduğu aşikar. Ülkemizde ihtiyaç kredisi faiziyle ticari kredi faizi arasındaki fark diğer ülke örnekleriyle kıyaslandığında oldukça düşük seviyede seyir ediyor. Bu duruma bankaların bireysel kredi segmentinde büyüme iştahlarının yüksek olmasının sebebiyetiyle alakalı olduğunu düşünüyoruz.
“Rezervlerimiz artmaya devam etti”
Nisan-Ağustos zaman diliminde swap anlaşmaları, cevherden altın alımları, reeskont kredileri ve zorunlu karşılık adımlarının faydasıyla brüt rezervlerimiz artmayı sürdürüyor. Dış denge ve Döviz rezervlerimizdeki iyileşme öngörülerimizle aynı doğrultuda. Rezervlerimiz 85-90 milyar ABD doları seviyelerinden yaklaşık 30 milyar ABD doları artışla 115-120 milyar ABD doları seviyesine ulaşmıştır. Mart’a göre Türk Lirası mevduat iki yüz milyar Türk Lirasına yakın artış gösterirken, yabancı para mevduat sabit fiyatlarla oldukça sınırlı artış göstermiştir. Son zamanda yabancı para mevduatta görülen artış, dış satımdaki güçlü seyir, turizmde görülen toparlanma ve yurt dışında yaşayan vatandaşlarımız kanalıyla sisteme döviz ve efektif girişi sebebiyle gerçekleşirken, Türk Lirası mevduat yükselişi güçlü şekilde devam etmekte.