
Avrupa Birliği (AB) üyesi olan altı ülke, Avrupa Komisyonu’na yazmış oldukları ortak mektupta iltica başvurusu kabul edilmeyen Afganistan yurttaşlarının ülkelerine geri göndermeyi sürdürmek istediklerini dile getirdi. Hollanda, Avusturya, Almanya, Belçika, Danimarka ve Yunanistan hükümetleri, sığınma başvuruları reddedilen ve bütün yasal yolları tüketen Afganların ülkelerine iade edilmesini istiyor.
Avrupa Birliği en fazla iltica başvurusu gelen 2. ülke
Avrupa Birliği üyesi olan altı ülkenin içişleri veya göç bakanlarınca imzalanmış olan söz konusu mektupta, Afganistan’ın geçen senede Avrupa Birliğine en fazla iltica başvurusu gelen 2. ülke olduğu vurgularken, bahsi geçen eğilimin sürdürülmesine yönelik kaygılar olduğu görüldü. Mektupta, sığınma başvuruları kabul edilmeyen Afganların geri yollanmamasının, iltica başvurusu yapacaklara “yanlış mesaj vereceği ve daha fazla iltica başvurusu gelmesine neden olacağı” belirtildi. Neredeyse 4,6 milyon Afgan’ın yerlerinden edildiği söylenen mektupta, Avrupa Birliği Komisyonu’na Afganistan ve çevresindeki ülkelerle iltica mevzusunda iş birliği yapması çağrısında bulunuldu. Avrupa Birliği ile Afganistan devleti arasında geri gönderme hakkında imzalanan 28 Nisan 2021’de deklarasyona değinilen mektupta, geri iade sürecinin tek taraflı olarak sona ermeyeceğine ve bu tür kararların ortaklaşa alınması gerektiği belirtildi.
Mülteci dernekleri mektubu eleştirdi
Hollanda’da mültecilere destekte bulunan Vluchtelingenwerk Nederland derneği, 6 Avrupa Birliği ülkesinin mektubu hakkında Twitter’dan gerçekleştirdiği duyuruda, iltica başvurusu kabul edilemeyen Afganistan yurttaşlarını ülkelerine geri yollamanın “çok tehlikeli bir kumar” olduğunu vurgulayarak Hollanda’nın bu yöndeki isteğini eleştirdi. Avrupa’da göç politikaları üstünde çalışan European Stability Initiative adlı araştırma merkezinin kurucusu olan Gerald Knaus, mektup hakkında Twitter’dan yayımladığı mesajında “Tarih kitaplarında yer alacak en utanç verici dış politika belgesi” dedi. Gönderilen mektuba tepki veren Avrupa Birliği Parlamentosu’nun Yeşiller Partisi üyesi olan Hannah Neumann, Twitter üzerinden “Almanya neden bu utanç verici mektubu imzaladı” duyurusuyla, altı ülkenin bu girişimine tepkisini ifade etti. Afganistan Göç Bakanlığı, Avrupa Birliği Komisyonu’na gönderdiği 8 Temmuz 2021 tarihli mektubunda iltica başvuruları kabul edilmeyen ve bu nedenle geri yollanacak Afganistan yurttaşlarının geri alımını üç aylık süre boyunca durdurduğunu duyurmuştu.