
Ocak ile Temmuz aylarındaki dönemde birlik açısından en yüksek dış satımı 13,9 milyar dolar ile kimya sektörü gerçekleştirirken, bu sektörü 11 milyar dolar dış satım ile çelik, 7,9 milyar dolar dış satım ile elektrik ve elektronik, 6,6 milyar dolar dış satım ile metaller, 3,3 milyar dolar dış satım ile madencilik ve 2,9 milyar dolar dış satım ile mücevher sektörü takip etti. İstanbul Maden ve Metaller İhracatçı Birlikleri (İMMİB) çatısı altındaki sektörlerin yedi aylık ihracatı geçtiğimiz senenin aynı dönemine kıyasla %45 artarak 45,6 milyar dolara yükseldi. Konu ile ilgili olarak yapılan açıklamaya göre, İMMİB’in iştigal sahasında mal dış satımı yapan sektörlerin yedi aylık dış satımı 45,6 milyar dolara çıktı.
Kimya sektörü 13,9 milyar dolar dış satım gerçekleştirdi
Ocak ile Temmuz aylarındaki dönemde birlik açısından en yüksek dış satımı 13,9 milyar dolar ile kimya sektörü gerçekleştirirken, bu sektörü 11 milyar dolar dış satım ile çelik, 7,9 milyar dolar dış satım ile elektrik ve elektronik, 6,6 milyar dolar dış satım ile metaller, 3,3 milyar dolar dış satım ile madencilik ve 2,9 milyar dolar dış satım ile mücevher sektörü takip etti. Yapılan açıklamada fikirlerine yer verilmiş olan İMMİB’nin Genel Sekreteri olan Armağan Vurdu, maden sektörünün lider pazarlarında olan faaliyetini artırmak ve yeni pazarlarda var olmak amacıyla çalışmalarını devam ettirdiğini fakat söz konusu sektörün üretimde sürdürülebilirliğe odaklanmasının gerekli olduğunu ifade etti. Mücevher sektörünün yeni tip koronavirüs salgından negatif olarak etkilendiğini aktaran Vurdu, sektör içerisinde fiziki fuarların ve organizasyonların yapılamadığını, normalleşme girişimleri ve aşı ile beraber fiziki fuarların başlamasının sektör üzerine olumlu yansıyacağını kaydetti. Kimya sektöründe sene sonu dış satım hedeflerinin 22 milyar dolar olduğunu ifade eden Vurdu, bahsi geçen dış satım beklentisinin elektrik ile elektronikte 12,5 milyar dolar, metal sektöründe ise 10 milyar dolar olduğunu dile getirdi.
Çelik sektöründe 23 milyon ton hedef
Genel sekreter Armağan Vurdu, dünya çapında çelik fiyatlarının arttığını, teslimatların hız kazandığını ve bu gelişmelerin dış satım rakamlarını pozitif yönde etkilediğine değinerek, “Yıl sonu itibarıyla küresel olarak normalleşme beklentileri kapsamında ihracatımızı; miktarda yüzde 10 artışla 23 milyon tona ulaştırmayı, değerde ise yüzde 40’a yakın yükselişle 17,5 milyar dolar seviyelerinde gerçekleştirmeyi hedefliyoruz.” değerlendirmelerinde bulundu.