
AB Konseyi Başkanı Michel, “İngiltere’nin aşı milliyetçiliği yaptığı ve aşıları kendine sakladığı” suçlamasının İngiltere Başbakanı Johnson tarafından reddedilmesinin ardından bu defa İngiltere’nin ne kadar aşı ihraç ettiğini söylemesini istedi. İngiltere ile aşı ihracı tartışmasını devam ettiren Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Charles Michel, Politico haber sitesine verdiği röportajda, AB içinde yeni tip koronavirüse karşı (Kovid-19) üretilen aşıların dünyanın pek çok ülkesine ihraç edildiğini, bunun karşılığı olarak İngiltere’nin ürettiği aşıların fazla bir bölümünü kendine ayırdığını iddia etti.
İngiltere Başbakanı Boris Johnson’ı hedef alan söylemlerde bulundu
AB’nin fazla miktarda dozu ihraç ettiğini kimsenin inkar edemeyeceğinin altını çizen Michel, İngiltere Başbakanı Boris Johnson’ı hedef alan şu söylemlerde bulundu: “İngiltere’de bir ihraç kararı almadıklarını söylüyorlar. Ben de bir siyasetçi olarak çok iyi biliyorum ki yasak veya kısıtlama uygulamak için birçok farklı yöntem vardır. Asıl soru şu: Bugüne kadar kaç doz ihraç ettiler? Bu çok basit bir soru ve dünden beri cevabını alamadık.” diye konuştu.
Michel, önceki gün kaleme aldığı bir yazıda, AB için yapılan aşı milliyetçiği suçlamasına karşı gelmiş ve “İngiltere ve ABD, kendi topraklarında üretilen aşılar ve aşı bileşenlerinin ihracatına kesin bir yasak koydu. Ancak dünyada en yüksek aşı üretim kapasitesine sahip bölge olan Avrupa Birliği, birlik içinde üretilen dozların ihracının kontrol edilmesi için bir sistem getirdi.” açıklamalarında bulunmuştu. Boris Johnson da Michel’e “Biz tek bir Kovid-19 aşısı ve aşı bileşeninin ihracatına yasak getirmedik.” şeklinde yanıt vermişti.
KAVGA ESKİYE DAYANIYOR
AB ile İngiltere arasındaki aşı tartışması eskiye dayanıyor. Taraflar arasındaki aşı kavgası, İngiliz-İsveç ilaç şirketi AstraZeneca’nın senenin başında AB’ye taahhüt ettiği dozları talep edilen sürede gönderemeyeceğini duyurmasıyla baş göstermişti. AstraZeneca, AB’ye yılın ilk aylarında 40 milyon, sonraki aylarda 90 milyon doz tedarik edeceğini duyurmuştu. Bunların sözleşmede belirtilen miktarların yarısından az olduğu söyleniyor. Avrupa Birliği yönetimi, AstraZeneca’nın AB ülkelerinde yer alan merkezlerinde geliştirmiş olduğu aşı ya da aşı bileşenlerini AB ülkeleri yerine Birleşik Krallık’a yolladığını dolaylı olarak belirtmiş ve “ihracat kontrol mekanizması” başlatmıştı. Bu mekanizma ile AB içindeki aşı üreticilerinin nereye ne kadar aşı yolladığının açık şekilde bilinmesi amaçlandı. Mekanizma çerçevesinde ilk kez geçen hafta İtalya’dan Avustralya’ya yollanacak AstraZeneca aşılarının ihracatı engellendi.
AB YÖNETİMİ YAVAŞLIK SEBEBİYLE ELEŞTİRİYE TUTULUYOR
AB yetkilileri, birlik genelinde aşılama süreci ağır yürüdüğü için eleştiriliyor. ABD ve İngiltere’de nüfusun yaklaşık üçte biri, İsrail’de yarısı aşılanmışken buna karşın AB’de bu oranın sadece yüzde 6,5 civarında olması AB yönetimine olan olumsuz tepkileri arttırıyor. Ancak aşılamaların yavaş yürümesinde AB ülkelerinin yavaş davranması, AstraZeneca aşılarına karşı gelişen şüphe sebebiyle bunların mevcut dozlarının bekletilmesi gibi sebeplerin de etkili olduğu söyleniyor. AB yönetimi, yaz sonuna kadar yetişkin nüfusun yüzde 70’ini aşılama amacına ulaşabilmek için aşı tedarikini yükseltmeyi hedefliyor. Ancak aşıların yıl sonunda kullanılmaya başlamasından şimdiye kadar geçen sürede AB yönetimi amacından oldukça uzaklaşmış görünüyor.