
İthalat birim değer endeksi Nisan’da bir önceki senenin aynı ayına kıyasla %23,9 artış kaydederek 110,4 düzeyine çıktı. Endeks bir önceki senenin aynı ayına kıyasla, gıda, içecek ve tütünde %10, yakıt harici hammaddelerde %47,3, yakıtlarda %71,9 ve gıda, içecek, tütün harici imalat sanayinde %16,3 artış gösterdi. Dış ticaret haddinde de Türkiye aleyhine tablonun Nisan’da da sürdüğü gözlendi. Nisan’da ithalat fiyatlarına yönelik göstergede artış ivmesi sürdü.
İthalat birim değer endeksinde artış
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan verilere göre, ithalat birim değer endeksi Nisan’da bir önceki senenin aynı ayına kıyasla %23,9 artış kaydederek 110,4 seviyesini gördü. Böylece endekste 2014 yıl sonundan beri en yüksek seviye gözlendi. Endeks bir önceki senenin aynı ayına kıyasla, gıda, içecek ve tütünde %10, yakıt harici hammaddelerde %47,3, yakıtlarda %71,9 ve gıda, içecek, tütün harici imalat sanayinde %16,3 artış kaydetti.
İhracat birim endeksinde artış sınırlı
İhracat fiyatlarına yönelik göstergede de ithalata göre sınırlı bir artış görüldü. Buna göre, ihracat birim değer endeksi Nisan’da bir önceki senenin aynı ayına kıyasla %9,2 artış gösterdi. Endeks bir önceki senenin aynı ayına kıyasla, gıda, içecek ve tütünde %3,9, yakıt harici hammaddelerde %22,8, yakıtlarda %80,5 ve gıda, içecek, tütün harici imalat sanayinde %6,5 artış kaydetti.
Dış ticaret haddinde Türkiye aleyhine tablo
İthalat ve ihracat fiyatları göstergesi arasındaki söz konusu farklar dış ticaret haddi rakamlarına da aynı şekilde yansıdı. İhracat birim değer endeksinin ithalat birim değer endeksine bölünmesi ile hesaplanan ve 2020 senesi Nisan’da 103,6 olarak elde edilmiş olan dış ticaret haddi, 12,3 puan düşerek, 2021 senesi Nisan’da 91,3 olarak gerçekleşti. Dış ticaret haddi, ihracat birim değer endeksinin ithalat birim değer endeksine oranlanması ile bulunuyor. Dış ticaret haddinin yüzün üzerinde bulunması; dış ticareti yapılan malların baz senesine göre pahalıya satılıp, ucuza satın alındığı için ihraç eden ülke lehine bir durumu gösterirken tersi durumda ülke aleyhinde bir durum söz konusu demektir.