
Kanal İstanbul projesinin temelinin Haziran ayı içerisinde atılacağını söyleyen Karaismailoğlu, “5 yılda bitirmeyi planlıyoruz” ifadelerini kullandı. Türkiye’yi lojistik üssü konumuna getirecek olan Kanal İstanbul için hazırlıklar hız kazandı. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı olan Adil Karaismailoğlu, “Ülkemizi lojistik bir üst haline getirecek ‘Kanal İstanbul’ projemizin haziran ayı itibarıyla temelini atıyoruz” şeklinde konuştu. Bakan Karaismailoğlu, Kanal İstanbul projesinin aynı ölçeğinde olan fotoğrafını da sosyal medya hesabı üzerinden paylaştı.
KANAL İSTANBUL İLE DENİZDEN TAŞIMA ARTIYOR
Bakan Karaismailoğlu, katılmış olduğu bir televizyon programında da projeye yönelik açıklamalar yaptı. Karaismailoğlu, İstanbul’a uğrayarak geçen gemi sayısının 25 bin olduğunu vurgulayarak, “Avrasya’nın tam merkezindeyiz. Geçtiğimiz günlerde Süveyş Kanalı’nda bir kaza oldu, kanal kapandı. Bir günlük maliyeti 9 milyar dolar. Lojistik koridorlar artıyor. Denizden taşımacılığın oranı her yıl artıyor. Bugün İstanbul’da güvenli geçmesi gereken gemi sayısı 25 bin; ama biz arkadaşlarımızla birlikte 43 bin gemiyi güvenli olarak geçirmeye çalışıyoruz” ifadelerini kullandı.
5 SENE İÇERİSİNDE TAMAMLANACAK
2050‘de 78 bin geminin uğraması öngörüldüğünü kaydeden Karaismailoğlu, “Kanal İstanbul projesiyle Türkiye lojistik üst olacak. Haziran itibarıyla projemize başlamış olacağız. Gemilerin bekleme süreleri uzayacak, bunların bekleme maliyetleri lojistik maliyetleri düşünüldüğünde Kanal İstanbul’dan geçmek daha avantajlı olacak. 5 yılda bitirmeyi planlıyoruz. Sazlıdere Barajı İstanbul’un su ihtiyacının 2.9’unu karşılıyor. Yapılan barajlarla kayıptan daha fazla su ihtiyacı yaratılacak” dedi.