
Dünyada askeri harcamalar 2020’de %2,6 oranında yükselerek yaklaşık olarak 2 trilyon $’a çıktı. Küresel askeri harcamaların %62 oranını ABD, Çin, Hindistan, Rusya ve Birleşik Krallığa ait. SIPRI küresel askeri harcamalar raporu doğrultusunda, küresel askeri harcamalar, geçen senede bir önceki seneye kıyasla %2,6 oranında yükselerek 1 trilyon 981 milyar $’a çıktı. Bu raporda 2020 için hesabı yapılan rakam, 1988 yılından bu zamana kadar askeri harcamalardaki en büyük senelik meblağa olduğunu gösteriyor. Stockholm Uluslararası Barış Araştırmaları Enstitüsünün raporunda, 2011’in küresel askeri harcama datalarıyla karşılaştırıldığında, geçen seneki yükselişin %9,3 oranında olduğu söylendi. Ülkelerin milli kazancı üstündeki askeri harcamaların küresel anlamda etkisi olan Kovid-19’a karşın yükseldiğine dikkat çekilen raporda, bu yükün geçen senede 0,2 oranında yükselişle % 2,4 oranına çıktığı kaydedildi.
Askeri harcamalar, küresel politikacıların zorlukları ele almadaki başarısızlığı yüzünden yükseldi!
Washington merkezli Uluslararası Politika Merkezinin Silah ve Güvenlik Programı Direktörü olan William D. Hartung, gerçekleştirdiği duyuruda, koronavirüs, iklim değişikliği ve çeşitli ekonomik ve sosyal adaletsizliklerin insan hayatı ve geçim kaynakları için oldukça büyük riskler taşıdığı bir zamanda askeri harcamalardaki yükseliş, küresel politikacıların başlarına gelen en acil zorlukları ele alma mevzusundaki başarısızlığını söylendiğini vurguladı.
Türkiye’nin askeri harcamaları 2011-2020 yılları arasında %77 oranında gelişti
Raporda Türkiye’nin 2011-2020 yılları arasındaki askeri harcamalarının düzenli olarak yükseliş eğilimi gösterdiği ve % 77 oranında geliştiğine işaret edildi. Türkiye’nin askeri harcamalarında bu söz konusu gelişmenin özellikle 2015 yılından bu zamana kadar daha dikkat çekici biçime geldiğini söyleyen raporda, diğer yandan geçen senenin askeri harcamalarda %5 oranında azalışla istisna teşkil ettiği görüldü. Stockholm Uluslararası Barış Araştırmaları Enstitüsü raporunda Türkiye’nin geçen senenin askeri harcamasının 17,7 milyar $ olduğu vurgulandı.
Askeri harcamaların %62 oranı 5 ülkeye ait
Rapor doğrultusunda, 2020’de küresel askeri harcamaların %62 oranı ABD, Çin, Hindistan, Rusya ve Birleşik Krallık tarafından yapıldı. ABD’nin harcamaları geçen sene önceki seneye kıyasla %4,4 oranında yükselişle 778 milyar $ oldu. Diğer taraftan ABD’nin askeri harcamaları 2011-2020 yılları arasında %10 oranında düştü. Stockholm Uluslararası Barış Araştırmaları Enstitü raporunda, ABD’nin harcamalarında 2018-2020 yılları arasındaki yükselişin büyük devletler arasındaki rekabetin bir göstergesi olduğuna dikkat çekti. ABD’yi izleyen Çin’in harcamaları 2011-2020 yılları arasında %76 oranında yükselişle 252 milyar $’a çıktı. Aynı zamanda Hindistan’ın harcamaları da %34 oranında yükselişle 72,9 milyar $’a yükseldi. Söz konusu raporda, Hindistan’ın, Pakistan ve Çin ile meydana gelen gerilim ve aralarındaki rekabetin, askeri harcamalarının artmasının ana sebeplerinden biri olarak görülebileceği söylendi. Çin ve Hindistan’ın yanı sıra 49,1 milyar $’lık harcama ile Japonya ve 45,7 milyar $’lık harcama ile Güney Kore, Asya ve Okyanusya’da en fazla askeri harcamalar yapan ülkeler içerisinde bulundu.