
Türkiye’nin bu yılın ocak ile eylül ayları arasındaki döneminde yaptığı nar ihracatı, geçtiğimiz senenin aynı dönemine kıyasla % 19 yükselerek 69 milyon dolara ulaştı.
Nar üretiminde İzmir’in Selçuk ilçesi de son dönemde ilgi topluyor. İlçede 4 bin dekar alanda senelik 9 bin ton nar yetiştiriliyor. Selçuk narının yaklaşık % 70’i yurt dışına ihraç ediliyor. Narda hasat mesaisi güneşin doğuşuyla beraber başlıyor. Dikenli ağaçların arasında yapılan hasat, tarım işçilerinin tabiriyle “kamyon dolunca” bitiyor.
Sık dalların içinden büyük bir emekle toplanan narlar önce kasalara doldurulup kamyonlara koyuluyor ve paketleme tesislerine götürülüyor.
Nar ihracatı % 19 artış gösterdi
AA muhabirinin Ege İhracatçı Birlikleri verilerinden topladığı bilgilere göre, Türkiye’nin nar ihracatı 2020’de 126 milyon dolarla rekora ulaştı. Bu senenin 9 aylık döneminde ise nar ihracatı geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre % 19 yükselerek 68 milyon 966 bin doları buldu. Nar ihracatında lider 20 milyon dolarla Irak olarak kaydedildi. Bu ülkeyi 17,2 milyon dolarla Rusya ve 6,4 milyon dolarla Almanya izledi. Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Hayrettin Uçak, AA muhabirine, bu sezon nar ihracatının hızlı başladığını açıkladı. Narda sezonun ağustosta başladığını söyleyen Uçak, “Ağustos-eylül döneminde de ihracatımız 4,8 milyon dolardan 6,2 milyon dolara çıkmış. Hasat yapıldıkça ve kışa doğru hızlanacaktır. Narlar soğuk hava depolarında da saklanabildiği için sezonu yayabiliyoruz.” şeklinde konuştu. Geçtiğimiz sene yaptığı açıklamalarda hedeflerinin 125 milyon dolar olduğunu, bu hedefi geçerek rekora ulaştıklarını ifade eden Uçak, “Burada üreticilerimizin ve ihracatçılarımızın emeği büyük. Bu yıl nar rekoltemiz geçen seneye göre düşük ama kalitesi çok iyi. Bu sene de hedefimiz 140 milyon dolar. İnşallah bu hedefe de ulaşacağız. Girmediğimiz ülkelere girerek hedefi daha kolay hale getireceğiz.” şeklinde devam etti.
Tarla fiyatı 3 ila 4 TL
İzmir’in Selçuk ilçesinde 16 yıldır üretim gerçekleştiren Süleyman Özler de geçtiğimiz yıla göre rekolte kaybı yaşadıklarını fakat üreticilerin 3,5 TL’lik tarla fiyatından memnun olduğunu ifade etti. Bölge çiftçisinin son dönemde nara ilgisinin arttığını söyleyen Özler, “Üretici para kazandığı için nar üretimine devam ediyor. Bölge yetişen narın kırmızı renginden dolayı ağırlık olarak ihracata gidiyor. Bu renk, bu kalite başka bölgede yok.” şeklinde konuştu. İlçede yaklaşık 200 dönüm alanda nar üretimi gerçekleştiren Özden Tortu da bu yıl azalan rekolteye rağmen fiyatlardan memnun olduklarını ifade etti. Geçtiğimiz sene narın kilogram fiyatının yaklaşık 2,5 TL olduğunu belirten Tortu, “Girdi maliyetlerimiz arttı ancak ürünün 3-4 TL seviyelerinden alıcı bulması bu yıl ilçedeki nar üreticisinin yüzünü güldürdü.” şeklinde açıklamada bulundu.