
Emtia fiyatlarındaki yükseliş sürerken giyim piyasasının ana hammaddesi olan pamuk fiyatı da 1 doları geçti. Emtia piyasasında “Beyaz Altın” şeklinde adlandırılan Pamuk geçtiğimiz hafta 1,07 dolarla 10 senenin tepe noktasını görürken aynı zamanda yüzde 8,8 ile en fazla değeri artan ürünlerden biri olarak kayda geçti. Emtia piyasasında bir önceki haftada olduğu gibi geçtiğimiz hafta da oynaklık ve fiyatlardaki büyük dalga boyu sürerken, ürün bazlı ayrılmalar da devam etti. Tedarik sağlama aşamasındaki eksiklikler, enerji arzındaki problemler, emtia stoklarındaki düşüşler fiyatları arttırırken, ABD 10 yıllık tahvil faizlerindeki ve dolardaki artışlar fiyatlara negatif etki etti.
Pamuk fiyatı dikkat çekti
Geçtiğimiz hafta emtia piyasasında pamuğun faaliyeti dikkatleri topladı. Emtia piyasasında beyaz altın şeklinde adlandırılan pamuk fiyatı geçtiğimiz hafta 1,07 dolarla hem 10 yılın doruğuna ulaştı hem de yüzde 8,8 ile en fazla değeri artan ürünlerden biri olarak kaydedildi. Pamuk fiyatları bu durumla 10 senedir ilk kez 1 doları geçti.
Negatif hava şartları ve sevkiyattaki problemlerinin arzı tehlikeye atması, fiyatları yukarı çıkacak şekilde etkiledi. Analistler, pamuktaki fiyat yükselmelerinin tekstil maliyetlerinin de artabileceği anlamı taşıdığını ifade etti. Enerji piyasasındaki ralli geçtiğimiz hafta da sürdü. Doğal gaz fiyatı yüzde 8,1 artarken, Brent petrol de yüzde 2,3 yükseliş yaşayarak 79,9 dolarla Ekim 2018’den bu yana en tepe noktaya ulaştı. Salgınla beraber önemli dönüm noktalarının yaşandığı tedarik bölümündeki sıkıntılar ve arzının yetersiz olabileceği kaygısı doğal gaz fiyatlarında sert artışlara sebep oldu. Analistler, Avrupa’da kış mevsiminin kendini göstermesiyle beraber yükselen ısınma ihtiyacının tüketici harcamalarında büyük yansımalarının olması beklentisi dile getirildi. Düşen petrol stokları ve petrol üreticisi ülkelerin petrol arzını teknik nedenlerden ötürü yükseltemeyecek olması sebebiyle Brent petrolün varil fiyatı, artış eğilimini üst üste altıncı haftaya getirdi.
Metal emtiada sert düşüş
Geçtiğimiz hafta metallerde sert düşüşler yaşandı. Bakır yüzde 2,4, paladyum yüzde 2,4, platin yüzde 1, alüminyum yüzde 2,7, nikel yüzde 4,5, çinko yüzde 2,4 değer kaybı yaşadı. Global ekonomiye ilişkin kaygılarla dolara olan talebin yükselmesi metal fiyatlarını negatif yönlü etkiledi. Bakır fiyatları, Çin’de fabrikaların elektrik kullanımında tasarrufa başlaması ve yaşanan kapanmalarla, talebe ilişkin kaygılarla düştü. Araba motorlarındaki katalitik dönüştürücülerde kullanılan paladyum ve platinin fiyatları da çip krizinin otomotiv üretimine yaptığı baskıyla aşağı yönlü hareketini sürdürdü. Altın ve gümüş ise yüzde 0,6 değer kazandı.