
Negatif bir seyri takip eden emtia sektöründe geçtiğimiz hafta Brent petrol % 6,4 oranında, platin % 6,3 oranında, gümüş %4,6 oranında değerini yitirdi. Para politikası hakkında belirsizlikler geçtiğimiz hafta sektörlerin odak noktasında bulunurken, bu belirsizlikler ile birlikte emtia sektörü geçtiğimiz hafta sert satışlar gösterdi.
Geçtiğimiz hafta emtia sektörü negatif seyretti
Küresel pay sektörlerinde para politikasındaki belirsizliklere karşın makroekonomik datalardaki karışık sinyallerin ardından genişleyici para politikasının biraz daha devam ettireceği hakkında öngörülerle rekorlar kırılırken, bu söz konusu belirsizlikler ile birlikte emtia sektörü geçtiğimiz hafta negatif bir seyri takip etti. Fed yetkililerinin varlık alımlarının azaltılmasına hakkında duyuruları emtia sektörünü olumsuz etkiledi. Analistler, bu söz konusu duyurularla birlikte emtia sektörü için 2021’in geri kalanında azalışlarına hakim olabileceği hakkında kaygıların yükseldiğini vurguladı. 2013’te varlık alımının düşürüleceği hakkında duyurularla emtia sektöründe azalışların başladığını ve doların değer kazandığını söyleyen analistler, şu anda da varlık alımının azaltılacağına hakkında işaretlerin kuvvetlenmesinin emtia fiyatlarını etkileyebileceğini söyledi. Geçtiğimiz hafta Brent petrol %6,4, platin % 6,3, gümüş %4,6, kurşun % 2,9, bakır % 2,1, kahve %2, nikel % 1,6, çinko %1,5, paladyum % 1,1 değerini yitirdi. Korornavirüste delta varyantının ekonomik toparlanmayı negatif yönlü etkileyebileceği kaygısı petrol fiyatlarını baskılarken, Brent petrolün varil fiyatı, Mart ayından bu zamana en süratli azalışını gerçekleştirdi. Altının ons fiyatı de geçtiğimiz hafta öngörülerin üstünden gelen tarım dışı istihdam datasıyla beraber sert düştü. ABD tahvillerine yönelik isteğin yükselmesi de altının ons fiyatını baskıladı. Analistler, Fed üyelerinden gelen şahin mesajların altını negatif yönlü etkilediğini vurguladı. Kahve fiyatları da Brezilya’da soğuk hava etkisinin öngörülerin altında olduğu haberleri ile beraber değerini yitirdi.
Tarım emtialarında genel olarak olumlu yönde seyir izledi
Emtia fiyatlarında geçtiğimiz hafta sert satışlar gözlemlense de tarım emtialarında kahve dışında geçtiğimiz hafta pozitif bir seyir izlendi. Geçtiğimiz hafta kakao % 5 değer kazanırken, şeker %4,1, pamuk % 2,6, buğday % 2,4 ve mısır %2,1 değer kazandı. Şeker üstelik geçtiğimiz hafta 0,1892 $’la 2017 Mart ayından bu zamana en yüksek düseyi deneyimledi. İstekte toparlanma gerçekleşmesi ve arz tarafında diğer tarım emtialarına kıyasla çok daha pozitif bir görünümü olduğu için kakao fiyatlarında yükseliş gözlendi. Şeker fiyatları da Brezilya’da şeker üretiminde kesinti olacağına hakkında haberler ile arttı. Aşılamanın ilerlemesi ile ekonomik gelişmeyle alakalı öngörüler de pamuk fiyatlarını pozitif yönlü etkiledi. Rusya’da bu seneye ait buğday üretim öngörülerinde düşüş gözlenmesi de buğday fiyatlarında artışa sebebiyet verdi. ABD’de haftalık mısır dış satımının yükseliş gösterdiği hakkında datalar, fiyatlarda artışa sebebiyet verdi.
Doğalgaz neredeyse üç senenin en iyi performansını gösterdi
Geçtiğimiz hafta %5,6 oranında yükselen doğalgaz fiyatları da 4,20 $’la neredeyse üç senenin en yüksek düzeyini deneyimledi. Doğalgaz dış satımının yükselmesi, sıcak hava nedeniyle doğalgazla çalışan klimalara isteğin yükselmesi ve doğalgaz üreticilerinin üretimde aşırıya kaçmaması fiyatları pozitif yönde etkileyen etkenler içerisinde bulunuyor. Vadeli işlem ve emtia sektörleri uzmanı olan Zafer Ergezen, AA muhabirine yaptığı duyuruda, kuraklık, dünya genelinde tarım emtialarını etkileyen etken olmayı sürdürdüğünü vurguladı. ABD’de kötü hava şartları sebebiyle başta buğday ve mısır arzına yönelik kaygılarla yükseliş yaşandığını söyleyen Ergezen, küresel arz kaygılarının buğday ve şeker fiyatları üstünde etkili olmaya devam ettiğini duyurdu. Ergezen, ABD’de duyurulan istihdam datasının pamuk gibi endüstriyel alanda kullanılan emtialarda artışa sebep olduğunu söyledi. Buğdayın haftayı artışla kapadığını söyleyen Ergezen, kuraklığın ABD’de etkisini sürdürdüğünü belirtti.
Aynı zamanda tüm dünyanın en büyük buğday dış satımcılarından biri olan Rusya’da mısır üretim öngörülerinin düştüğünü vurgulayan Ergezen, Rusya’da üretim öngörülerini 5,9 milyon düşürerek 76,4 milyon tona indiğini, bu sebeple buğday fiyatlarındaki pozitif yönlü seyri takip ettiğini söyledi. Ergezen, ABD ve Güney Amerika’daki negatif hava koşullarının mısırda da arz kaygılarının fazlalaştığını söyledi. Bununla birlikte yüksek petrol fiyatlarının biyodizel isteğini ve dolayısıyla mısır isteğini yükselttiğini söyleyen Ergezen, genel olarak fazla isteğin sürmesinin mısır fiyatlarının artmasına sebep olduğunu belirtti. Ergezen, özellikle istihdam ve nedeniyle gelişmenin kuvvetli olduğu hakkında dataların ekonomik değeri olan pamuğun da değer kazanmasına sebep olduğunu vurgulayarak, ekonomilerin kuvvetli olduğu öngörüsünün fiyatlara pozitif etki ettiğini söyledi.