
Sudan’ın doğusunda bulunan hükümet karşıtlarının üç haftadır Port Sudan Limanı’nı kapatması sebebi ile un stoklarının tükenme noktasına geldiği başkent Hartum’da, ekmek üretiminin de durma düzeyine geldiği açıklandı. Sudan’ın Sanayi Bakanı olan İbrahim eş-Şeyh’in geçtiğimiz gün, 4 günlük un stoku kaldığını bildirmesinden sonra başkentte yer alan fırınlara un sevkiyatında önemli derecede azalma oldu.
Sadece birkaç günlük un stoku kaldı
Hartum’da etkinlik gösteren Ekin Unlu Mamulleri firmasının sahibi olan Muzaffer Maden, yapmış olduğu bir açıklamada, “Başkentte un üreten 4 büyük firmadan üçü yaklaşık 15 gün önce üretimi durdurmuştu. Son firma da bugün itibarıyla üretime devam edemeyeceğini duyurdu.” ifadelerini kullandı. Muzaffer Maden, “Böyle devam ederse üretimi tamamen durduracağız. Limandan başkente sevkiyatın yapıldığı yollar birkaç güne kadar açılmazsa Sudan’ı büyük bir kriz bekliyor.” dedi. Hartum’un Cebre bölgesinde bulunan fırının sahibi olan Muhammed Abdurrahman ise fırınlara gönderilen unlarda %70’e varan azalma olduğunu bildirdi. Abdurrahman, şu anda ellerinde bulunan un stoku sadece birkaç gün yeteceğini ifade ederek doğudaki söz konusu krizin çözülmesi için çağrıda bulundu. Sudan’ın senelik buğday tüketimi iki milyon tonu geçerken üretim, talebin yaklaşık olarak %15’ini karşılamakta.
Doğudaki kriz derinleşiyor
Güney Sudan başkenti olan Cuba’da 3 Ekim 2020 tarihinde Sudan hükümetiyle ülkenin batısında ve güneyinde Devrimci Cephesi adı altındaki dokuz isyancı silahlı örgüt arasında olan çatışmaları bitirecek nihai barış anlaşması imzalanmıştı. Anlaşmanın bölgeyi marjinalleştireceğinden endişe duyan Bica Kabilesi, Cuba Anlaşması’nın feshedilmesini, doğu problemlerini ele alacak ulusal bir kongre düzenlenmesini, bölgenin kalkınma projelerinden daha çok pay elde etmesini, Eski Rejimin İzlerinin Ortadan Kaldırılması ve Yolsuzlukla Mücadele Komitesi’nin kaldırılıp bağımsız üyelerden tekrar oluşturulmasını ve yeni bir hükümet kurulmasını istiyor. Bica Kabilesine mensup olanları, 17 Eylül tarihinde başlayan hükümet karşıtı olan protestolarda, hava ve deniz limanlarını, kara yollarıyla başkent Hartum’a petrol gönderiminin yapıldığı tek boru hattının yer aldığı istasyonu kapatmıştı. Hükümet içerisinden seçilen bir heyet 26 Eylül tarihinde bölgeye gitmiş fakat anlaşmaya varılamamıştı. Sudan hükümeti, Kızıldeniz eyaletinde bulunan Port Sudan Limanı’nın ve başkente giden kara yolunun protestocular tarafından kapatılmasının ilaç, gıda ve yakıt krizine sebep olduğunu ifade ederek milyonlarca Sudan vatandaşının zarar gördüğü protesto şekillerinden vazgeçilmesi ve diyalog ile sorunun çözülmesi için çağrıda bulunmuştu.