
Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı olan Tunç, Türkiye ekonomisini geliştiren lokomotif piyasalardan birinin tarım olduğunu vurgulayarak, “Bir yılda yaklaşık 2,5 milyon üreticimize 24 milyar liralık bir kaynağı değişik alanlarda destek olarak veriyoruz.” dedi. Bakan Yardımcısı olan Mehmet Hadi Tunç, çeşitli temaslarda bulunmak için geldiği Tunceli’de İl Tarım ve Orman Müdürlüğünün yeni hizmet binasının açılışında yer aldı. Tunç, açılışta yaptığı konuşmada, hizmet binasının yapımına 2017’de başlandığını ve 13 milyon TL’lik kaynakla bittiğini söyledi. Binanın güvenli, sağlıklı ve hijyenik ortamı olduğunu söyleyen Tunç, binada 110 personelin görev yaparak Tunceli’ye en kaliteli hizmeti vereceğini vurguladı. Covid-19’un hala dünyada gündemin ortasında olduğunu söyleyen Tunç, dünyada 2020 tarım ve gıda piyasasını bu süreçten en fazla etkilenen piyasalardan olduğunu söyledi.
Koronavirüs tarım piyasasını etkiliyor
Koronavirüsün haricinde kuraklığın da tarım piyasasını etkilediğini, ülkedeki suyun verimli kullanılması ile alakalı Tarım ve Orman Bakanlığının ülke çapında eğitim ve çiftçi bilinçlendirmesine oldukça büyük önem verdiğini söyleyen Tunç, bu hususta mevcut sulama yerlerinde basınçlı ve kontrollü sulama sistemlerinin hayata geçirilmesini oldukça fazla önemsediklerini söyledi.
Kırsal kalkınma destekleri son üç senede %65 oranında yükseldi
2020’nin desteklerini bu sene de üreticiye ödemeye başladıklarını söyleyen Tunç, şöyle devam etti: “Çok güçlü bir desteği üreticilerimize şu an da ödüyoruz. Bir yılda yaklaşık 2,5 milyon üreticimize 24 milyar liralık bir kaynağı değişik alanlarda destek olarak veriyoruz. Bu bitkisel üretim, hayvansal üretim, balıkçılık üretimi, arıcılık üretimi, kırsal kalkınma destekleri adı altında 65 farklı kalemde üreticilerimizi destekliyoruz. Bu program ilk başladığında 350 milyon liralık destekle başlandı ama geldiğimiz noktada bilhassa Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi döneminde bu destekler yüzde 65 arttırılarak çok daha etkili bir hale dönüştürüldü.” Tunç, DSİ Genel Müdürlüğünce ülkede yapılan büyük yatırımların olduğu ve 19 senede neredeyse 276 milyar TL’lik yatırım ile 600 baraj inşaatını hizmete aldıklarını söyledi.
Türkiye, tarımsal hasılada Avrupa birincisi
Bu söz konusu yatırımlar sayesinde meteorolojik kuraklığa karşın toplam bitkisel üretim miktarının geçen senede 9 milyon ton yükseldiğini belirten Tunç, şöyle devam etti: “Tarımda hasılamız büyüyor. Aslında ülke ekonomisini de büyüten lokomotif sektörlerden biri tarım. Tarımsal hasılamız bir önceki yıla göre yüzde 20 arttı ve 333,3 milyar liraya yükseldi, ciddi bir rakam bu. Tarımsal hasılada Avrupa’da birinciyiz. Bu birinciliğimiz yaklaşık 15 yıldır sürüyor ve bu bize övünç veriyor. Dünyada da ilk 10 içerisindeyiz. Amacımız ilk 7’nin içerisinde olmak ve inşallah onu da sağlayacağız. Bizim üreticimiz, çiftçimiz çok gayretle çalışıyor.” Tunç, Türkiye’nin tarımsal ürünlerde net dış satımı ülke olduğunu vurgulayarak, “2020 yılında 20,7 milyar lira tarımsal ürün ihracatımız oldu ve dış ticaret fazlamız tarımda yüzde 10 civarında. İnşallah tarıma dayalı gıda sektörümüz ve sanayimiz büyüdükçe bu oranımız, net ihracatçılığımızı daha da büyüyecektir.” dedi. Konuşmalarından sonra açılış kurdelesini kesen Tunç, Vali Mehmet Ali Özkan ve protokol üyeleri ile hizmet binasında tur attı.