
Tarım sektörü geçtiğimiz ay 2,8 milyar doları geçen ihracatla bütün zamanların en fazla aylık ihracatını gerçekleştirdi. Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin (TİM) datalarından toparlanan bilgilere göre, Türkiye’nin dış satımı, geçtiğimiz ay 2020’nin aynı dönemine oranla % 19,2 yükselerek 19 milyar 76 milyon 662 bin dolara ulaştı.
Tarım ihracatı ekim ayında geçtiğimiz senenin aynı dönemine oranla % 21,8 yükselerek 2 milyar 840 milyon 461 bin dolara ulaştı. Tarım sektörü böylelikle aylık olarak bütün zamanların en fazla ihracatına imza attı. Türkiye’nin tarım ihracatı, geçtiğimiz ay toplam ihracatın yüzde 14,9’unu meydana getirdi. Ekim ayında sanayi ihracatı % 18,8 yükselişle 15 milyar 769 milyon 914 bin dolara, madencilik ihracatı da % 18,4 yükselişle 466 milyon 287 bin dolara ulaştı.
Tarım ihracatı lideri hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri
Tarıma bağlı sektörler arasında geçtiğimiz ay en çok dış satımı 903 milyon 561 bin dolar ile hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri yaptı. Sektör bu şekilde tarım dış satımında liderliği elden bırakmadı. Hububat bakliyat yağlı tohumlar ve ürünlerini sırasıyla; mobilya kağıt ve orman ürünleri, yaş meyve ve sebze, su ürünleri ve hayvansal mamuller, fındık ve mamulleri, kuru meyve ve mamulleri takip etti.
Tarım grubu içindeki yalnızca bir sektör düşüş yaşadı
Tarım grubu içindeki on sektörden dokuzu geçtiğimiz ay ihracatını yükseltirken yalnızca bir sektör düşüş yaşadı. Tarıma bağlı sektörler içinde bu dönemde dış satımını en çok yükselten sektör % 46,9 ile fındık ve ürünleri oldu. Fındık ve ürünleri sektörünü % 35,5 ile hububat bakliyat yağlı tohumlar ve ürünleri, % 23,3 ile su ürünleri ve hayvansal ürünler, % 16,8 ile mobilya kağıt ve orman ürünleri, % 14,9 ile zeytin ve zeytinyağı, % 10,8 ile yaş meyve ve sebze, % 7,9 ile meyve sebze ürünleri, % 3 ile kuru meyve ve ürünleri, % 2,2 ile süs bitkileri ve ürünleri oldu. Tütün sektörünün dış satımı ise % 3,8 gerileme yaşadı.
Sektörlere en çok talebi ABD ve Irak gösterdi
Tarım sektörü içindeki gruplara en çok talebi ABD ve Irak gösterdi. Meyve sebze ürünleri, tütün, zeytin ve zeytinyağı sektörleri en çok ABD’ye, Hububat bakliyat yağlı tohumlar ve ürünleri, mobilya kağıt ve orman ürünleri, su ürünleri ve hayvansal ürünler en çok Irak’a, fındık ve ürünleri, kuru meyve ve ürünleri sektörleri en çok Almanya’ya, süs bitkileri ve ürünleri sektörü en çok Hollanda’ya, yaş meyve ve sebze sektörü en çok Rusya’ya ihracat gerçekleştirdi.