
Tarım ve Orman Bakanlığı kuraklık kaynaklı meydana gelen olumsuzlukların minimum düzeye indirilmesi için tarımsal verilerini yakından izleyerek sahada faaliyetlerini aralıksız olarak devam ettiriyor. Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan edinilen bilgiye göre, Tarımsal Kuraklık Strateji Eylem Planı ile bütün alanlarda kuraklık ile alakalı bilinç düzeyinin yükseltilmesi, paydaşların bu sürece dahil edilmesi, sürdürülebilir tarımsal su kullanımının planlanması, gereken önlemlerin önceden alınması gibi konular 18 kurum ve kuruluş ile beraber yürütülüyor.
ÇEŞİTLİ SU HAVZALARINDA KURAKLIK
Bahsi geçen eylem planı kapsamında, ülke genelindeki meteorolojik veriler, sulama amaçlı baraj ve gölet havza bazlı doluluk oranları, 81 ilde hububat ekim alanları ve hububatın fenolojik gözlemleri bir bütün olarak değerlendirilerek, her ay için ayrı değerlendirme raporu oluşturulmakta. Ülke genelinde 1 Ekim 2020 ile 31 Mayıs 2021 tarihlerindeki dönemde yağışlar normaline kıyasla, %27 oranında azalma gösterdi. Bu söz konusu azalma, Marmara Bölgesi dışında bulunan bütün bölgelerde gözlemlendi. Bölgesel olarak en çok azalma %37,9 oranı ile Güneydoğu Anadolu ve %35,6 oranı ile İç Anadolu’da gözlendi. Antalya, Konya Kapalı, Doğu Akdeniz, Seyhan, Ceyhan, Fırat-Dicle ve Doğu Karadeniz havzaları dışında bulunan bütün su havzalarında yağışlar normallerine göre azalma kaydedildi. Sıcaklıkların da yüksek seyretmesi arazi ve barajlarda buharlaşma oranını artırarak kuraklığın daha da etkin duruma geçmesine, suyun depolamalarında azalmasına neden oldu. Yağışların tarımsal üretim bakımından yeterli olmaması sebebi ile rekolte düşüşleri beklenmekte.
Sigortalı çiftçilere ödeme
Tarım ve Orman Bakanlığı, tarımsal kuraklığın görüldüğü Güneydoğu Anadolu ve Konya Kapalı havzalarında il ve ilçe müdürlükleri ile tespit çalışmaları için kolları sıvarken, sahada araştırmalar yapılmakta. Atılan adımlar kapsamında, bilhassa bu sene, köy bazlı kuraklık verim sigortası hizmete alınırken; kuru tarım alanlarında, buğday, arpa, çavdar, yulaf, tritikale, nohut, kırmızı ve yeşil mercimek ürünleri çeşitli hava şartları risklerinden kaynaklı olarak görülen verim azalmaları TARSİM tarafından teminat altına alındı. Bu bağlamda, kuraklıktan negatif etkilenen ve sigorta yaptırmış olan çiftçilere ödeme yapılacak. TARSİM verileri doğrultusunda, 83 bin 805 köy bazlı kuraklık verim sigortası poliçesi yapıldı. Bu poliçeler karşılığında, 1 milyon 520 bin 310 dekar alan ilçe olarak kuraklık verim sigortası kapsamında güvence altına alındı. Kuraklıktan etkilenen çiftçilerin borçları da öteleniyor. Bu durumda, doğal afetlerden etkilenen üreticilerin Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatiflerine olan düşük faizli kredi borçlarının ötelenmesi ve taksitlendirmesi ile ilgili işlemler yapılmaya başlandı.
Sulamada tasarruf önlemleri
Bakanlık, uzun dönemde sulama şebekelerini modern sulamaya dönüştürme çalışmalarına da devam ediyor. Suyun etkili ve verimli bir şekilde kullanılması, sürüm teknikleri, yabancı otlar ile mücadele, gübreleme hususlarında çiftçiler eğitiliyor. Kısıntılı ve gece sulaması yapılması konusunda dikkat edilmesi sağlanıyor. 2021 ve 2025 yılları Kırsal kalkınma destekleri kapsamında, modern sulama sistemlerine %50 hibe uygulanması başlarken, proje alımları yapılmakta. Diğer taraftan, bireysel sulama sistemleri hibe desteklemelerinin başlamış olduğu 2007 yılından itibaren 35 bin 456 projeyle 2 milyon 975 bin 240 dekarlık alanın modern sulama sistemleri ile sulanması sağlanırken, söz konusu işlemler için toplamda 641 milyon 139 bin 29 TL, son üç senede de 1 milyon 832 bin 952 dekarlık alanda bulunan 18 bin 466 projeye 426 milyon 391 bin 21 TL hibe desteği yapıldı.
Kuraklığa dayanıklı çeşitler
Bu sene ülke çapında atıl ve boş bırakılan alanlarda hem bitkisel üretimin artırılması hem de kuraklığa dayanıklı olan bitki çeşitlerinin ekilişlerinin yaygınlaştırılmasına ilişkin %75 hibe ile projeler yapılmaya başlandı.