
Son bir senede iş yeri sayısı 63 sektörde yükselirken çiftçi sayısı yüzde 8,9 küçüldü. Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV) tarafından duyurulan açıklama şu şekilde:
Aralık ayında sigortalı çalışan sayısı senelik olarak yüzde 4,4 oranında yükselerek 21,1 milyon olarak kayda geçmiştir. Toplam sigortalı çalışanların yüzde 72,2’sini oluşturan sigortalı ücretli çalışan grupta yükseliş yüzde 6,2 olarak gerçekleşirken, esnaf-çiftçi grubunda değişimler, sırayla yüzde 0,8 ve yüzde -8,9 olarak kayda geçti. Çiftçi sayısında Ağustos 2019’dan bu yana ivme kazanan küçülme eğilimi pandemiyle beraber derinleşmiş ve sene genelinde bu durumu sürdürmüştür. Kamu sektöründe sigortalı çalışan sayısındaki yükseliş ise yüzde 1,3’tür.
COVID-19 salgınından etkikenen sektörlerin istihdamında yüksek oranlı azalışlar varlığını sürdürmektedir. Bu sektörler arasından konaklama ve yiyecekte %9,9; kültür, sanat, eğlence, dinlence ve sporda %9,8 seviyesinde işe alımda gerileme meydana gelmiştir. Ayrıca, idari destek ve destek hizmetleri çalışmalarında da Nisan-Mayıs 2020 dönemine paralel bir küçülme (yüzde 11,2) izlenmektedir. Diğer yandan, ev içi hizmetlerin gerçekleştiği hanehalklarının işveren olarak faaliyeti sektöründeki yüzde 50 oranındaki küçülme varlığını sürdürmektedir. Fakat, bu gruptan ev hizmetlerinde 10 günden fazla çalışanlar sınıfına kısmi geçişler yaşanmaktadır.
İmalat, inşaat, gayrimenkul faaliyetleri ve toptan ve perakende ticaret sektörlerinde geçtiğimiz senenin en fazla istihdam yükselişleri yaşanmıştır. Yılın ikinci yarısında toparlanma yaşayan bu sektörlerde istihdam yükselişinin sene sonuna doğru hız kazandığı gözlenmektedir. Öte yandan, pandemi sebebiyle öne çıkan insan sağlığı ve sosyal hizmetler sektöründe de yüksek oranlı istihdam yükselişleri (yüzde 43,3) devam etmektedir.
Son bir senede işyeri sayısı 63 sektörde yükselmiştir. Aralık 2020’de Türkiye genelinde çalışma gösteren işyeri sayısı yüzde 3,7 yükselerek 1 milyon 961 bin olarak gerçekleşmiştir. 21 bin yükseliş ile bina inşaatı sektörü işyeri sayısı en çok yükselen sektördür. Bu sektörü, perakende ticaret, ev hizmetlerinde 10 günden uzun süreyle çalışanlar ile gayrimenkul faaliyetleri sektörleri takip etmiştir. Salgında faaliyeti artan eczacılık ve eczacılıkla alakalı malzeme imalatı, yatılı bakım çalışmaları veya posta ve kurye faaliyetleri gibi sektörlerde işyeri sayısının hızla yükseldiği izlenmektedir.
Antalya’da pandeminin ardından sınırlı da olsa ilk defa istihdam yükselişi yaşanmıştır. Diğer bir turizm şehri olan Nevşehir’de de daha pozitif bir istihdam görünümünden söz edilebilir. Öte yandan, doğu illerimizden Kars (yüzde 2), Siirt (yüzde 3,1) ve Şırnak’ta (yüzde 3,5) da istihdamda sınırlı yükselişler izlenmektedir. Ardahan ve Hakkari sene genelinde istihdamı küçülen şehirler olarak öne çıkmaktadır. Bu illerde Aralık 2020’de senelik istihdam sırayla yüzde 2,8 ve yüzde 2,6 oranında aşağı inmiştir.