
TL, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı olan Şahap Kavcıoğlu ile görüşme yaptığını ve faizi azaltmak gerektiğini duyurusundan sonra $ karşısında tüm zamanların en düşük düzeyi kaydedildi. Altın fiyatları, yatırımcıların ekonomik toparlanmaya odaklanması ile düşerken gram altın küresel altın fiyatlarındaki azalışa karşın dolar/TL’deki artışla tüm zamanların zirvesine yakın bir düzeyde duruyor.
Türk Lirası (TL) son durum
TL dolar karşısında Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın faiz duyurularının ardından tüm zamanların en düşük düzeyini gözlemledi. Dolar/TL kuru Erdoğan’ın duyurularının ardından sığ sektörde 8,80 düzeyinin üstünü gördü. Kur ardından 8,60 düzeyine kadar düşerken, şu saatlerde 8,64 düzeyinin etrafında denge sağladı. Euro/TL kurunda ise duyuruların ardından 10,75 düzeyinin üzerini test edildi. Dolar ve euro kurundaki fiyatlamalardan sonra sepet kur tarafından ise 9,76 ile rekor düzeyde görüldü.
Cumhurbaşkanı Erdoğan faizlerde Temmuz-Ağustos aylarını gösterdi
Cumhurbaşkanı Erdoğan, faizlerin azaltılması mevzusunda değerlendirmesini tekrarlarken, “Hatta bugün de Merkez Bankası başkanımızla görüştüm bizim bir defa faizleri düşürmemiz şart. Onun için de yani temmuz-ağustos buraları bulacağız ki faiz düşmeye başlasın.” dedi. TRT’de salı günü akşamı sorulara cevap veren Cumhurbaşkanı Erdoğan, büyüme rakamlarının bu şekilde sürmesi gibi bir durumunda bunun enflasyonun tek haneye inmesini sağlayıp sağlamayacağı sorusuna şöyle cevap verdi: “O bağlantıyı direk olarak bu şekilde kuramayız. Bu konuda ben yine aynı iddianın peşindeyim o da şu; hatta bugün de Merkez Bankası başkanımızla görüştüm bizim bir defa faizleri düşürmemiz şart. Onun için de yani temmuz-ağustos buraları bulacağız ki faiz düşmeye başlasın. Çünkü faiz yükünü biz yatırımların üzerinden kaldırırsak, maliyetlerin üzerinden kaldırırsak ondan sonra maliyet enflasyonunu tetikleyen faiz olduğu için orada da bir rahatlama dönemine inşallah girmiş olacağız çünkü bütün mesele o maliyet enflasyonundan faiz yükünü kaldırmaktır.”
Altın fiyatları
Altın, yatırımcıların enflasyondaki artıştan ziyade ekonomik toparlanmaya 1.900 $’ın altına düştü. Gram altın ise küresel altın fiyatlarındaki azalışa karşın Dolar/TL ’deki artışla beraber tüm zamanların zirvesine yakın bir düzeyde. Salı günü duyurulan ABD imalat datasını Mayıs’ta artmasıyla ABD on senelik tahvil faizi yükselirken faizsiz bir varlık olan altın düştü. Federal Reserve Politikacısı olan Lael Brainard, koronavirüsün ardından ABD ekonomisinde gerçekleşen toparlanma ile beraber para politikasının her iki tarafında da riskler olduğunu dile getirdi. Başta gelen enflasyon dataları Fed yetkililerinin öngörüldüğünden fazla gelmeye başladı ve bu da aylık 120 milyar $’lık varlık alımının ne zaman düşüreceği tartışmasını gündeme tekrardan getirdi.
Ons altın fiyatı
Haftaya yaklaşık olarak 1.904 $’dan başlayan ons altın, 1.916 $’a kadar çıkarak yılbaşından bu zamana yeni bir zirveye ulaşmıştı. Ardından kademeli bir azalışla 1.900 $’ın altına düşen ons altın, çarşamba günü 1.896 $’dan işleme uğruyor.
Gram altın fiyatı
Gram altın, küresel altın fiyatlarındaki azalışa karşın dolar/TL’deki artışın ağır basması ile artarken dolar kuru salı günü 8,80’e gelerek tüm zamanların zirvesini deneyimlemesinin ardından 8,63 düzeyinde bulunuyor. 19 Mart tarihinden bu zamana artışını devam ettiren gram altın, çarşamba günü 526 TL’ye gelerek geçen sene Kasım ayında deneyimlediği zirveyi geçmeye doğru gidiyor.