
TSKB Kurumsal Bankacılık Satış Müdürü Karaben, “Türkiye Sınai Kalkınma Bankası (TSKB), güneş enerjisi santrallerine (GES) 200 milyon dolar tutarında finansmanı sağlamayı hedefliyor.” şeklinde konuştu. Türkiye Sınai Kalkınma Bankası’ndan (TSKB) duyurulan açıklamada belirtildiği gibi, yaklaşık 20 yıla yakın bir zamandır finansman verdiği 330 yenilenebilir enerji projesinin 162 tanesi GES projelerinden oluşan TSKB, şu ana kadar 250 MW kurulu güce toplam 250 milyon dolardan fazla kaynak sundu.
Güneş enerjisi santrallerine finansman imkanları
Gelecek birkaç sene içerisinde mevzu bahis sahadaki yatırımlara odaklanmayı hedefleyen banka, 200 milyon dolar miktarında GES finansmanı sağlamayı amaçlıyor.
2002 senesinden şimdiye Türkiye’nin yenilenebilir enerji sahasında yapılan projelerine destek veren Türkiye Sınai Kalkınma Bankası (TSKB), güneş enerjisi santrallerine (GES) verdiği finansman imkanlarına devam ediyor. Çatı üstü GES’lerin finansmanında; müşterilerine verdiği finansal kiralama hizmetleri ile de sıyrılan TSKB, projelere ilişkin uzun vadeli kredileriyle dikkat çekiyor.
“GES’lerin finansman ihtiyaçlarına doğru ve etkin kaynak modelleri sunmak önceliklerimiz arasında”
Açıklamada söylemleri yer alan TSKB Kurumsal Bankacılık Satış Müdürü Volkan Karaben, “Ülkemizin düşük karbonlu ekonomiye geçişinde kilit öneme sahip GES projelerinin finansman ihtiyaçlarına doğru ve etkin kaynak modelleri sunmak önceliklerimiz arasında yer alıyor.” şeklinde konuştu. TSKB portföyü içindeki GES projelerinin miktarlarında yükseliş olmasını beklediklerini ifade eden Karaben, ülkenin toplam kurulu gücü içinde de TSKB tarafından finanse edilen GES payının büyük miktarda artabileceğinin altını çizdi. Karaben, Türkiye’nin her coğrafyasındaki GES projelerini finanse etmekle beraber uzman mühendislik ekibinin yatırım danışmanlığıyla projelerin doğru ve sağlam bir şekilde gerçekleşmesini sağladıklarını ifade ederek, gelecek dönemde kurulumu hızlı ve basit yapılabilen, yoğun çalışma saati veya işgücüne ihtiyacı azaltan GES yatırımlarına isteklerin artacağına dikkat çekti.
Halihazırdaki enerji projelerinde hibrit üretim kapsamında, konut ve sanayi tesislerinin çatıları ile sanayi tesisi arazilerinin üstüne yapılacak GES yatırımlarına ilişkin isteğin arttığına dikkat çeken Karaben, güneş enerjisi alanında da yatırımcısının ve tüketicisinin farklı firmalar olduğu, gelir paylaşılması temeliyle gerçekleştirilen Yap-İşlet-Devret iş modellerinin yükselerek süreceğini belirtti.
Karaben, TSKB’nin sürdürülebilir finansman sahasındaki uzmanlığının altını çizerek şunlara dikkat çekti:
“Ülkemizin düşük karbonlu ekonomiye geçişinde kilit öneme sahip GES projelerinin finansman ihtiyaçlarına doğru ve etkin kaynak modelleri sunmak önceliklerimiz arasında yer alıyor. Proje finansmanı modelimiz projelerin kendi yaratmış olduğu veya iç tüketime yönelik projelerde tasarruf edilen fonlar ile dışarıdan herhangi bir finansal destek almadan kapalı devre şekilde kredi ödemesini mümkün kılıyor. Yurtdışından temin ettiğimiz kaynakların vadeleri uzun olduğu için GES projelerine anapara ödemesiz dönemleri de olan uzun vadeli ödeme planları sunuyoruz. 2022 yılında daha da artmasını beklediğimiz GES yatırımlarının finansmanlarına hız kesmeden devam etmeyi ve önümüzdeki 2-3 sene içerisinde 200 milyon doların üzerinde ilave finansman sunmayı planlıyoruz.”
Sanayi tipi çatı üstü GES’lerin genel olarak şirketlerin mevcut fabrikalarının çatıları, arazi tipi güneş enerjisi santrallerini de fabrika arazileri üzerlerine verildiği ve bu projelerin finansmanı için genelde fabrikaların ve inşa edilmiş oldukları arazilerin güvencelerinin alınamadığını bildiren Karaben, sözlerini şu şekilde bitirdi: “Genelde çatı üstü veya zemin üzeri GES yatırımlarının finansmanı ya finansal kiralama yapılarak ya da GES kapsamındaki ekipmanlar teminat olarak alınarak yapılabiliyor. TSKB olarak bünyemizde finansal kiralama yapabildiğimiz için çatı üstü GES projelerinde müşterilerimize bu çözümleri de sunabilmekteyiz. Finansman olanaklarının yanı sıra teknik fizibilite, teknoloji analizi, yaşam döngüsü maliyet analizi gibi alanlarda sunduğumuz danışmanlık hizmetleriyle de çatı ve zemin üstü GES yatırımlarında yetkin bir iş ortağı olmaya devam edeceğiz.”