
TSPB tarafından duyurulan veriler doğrultusunda, son 3 ayda yaşanan düşüşlere karşın yurtiçi yerleşiklerin (yerli yatırımcılar) finansal varlıklarında geçen 1 senede çok önemli bir yükseliş yaşandığını açıkladı. TSPB verileri doğrultusunda, geçtiğimiz senenin Şubat’ında 3,8 trilyon TL olan yerli yatırımcıların finansal varlıkları, % 35,3 yükselerek bu sene Şubat’ta 5,2 trilyon TL oldu. TSPB’nin Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) ve Merkezi Kayıt Kuruluşu (MKK) kaynaklarından bakarak yaptığı bu senenin Şubat özet finansal sektörler verileri, geçtiğimiz bir sene içerisinde yerli yatırımcıların finansal varlıklarında en fazla yükselişin ise sermaye sektörü varlıklarında olduğu kaydedildi.
TSPB verileri doğrultusunda
Faizlerdeki azalış, fazlalaşan dijital olanakların etkisi ile yerli yatırımcıların tarihi rekor düzeylerde yükselen ilgisi ve Borsa İstanbul’da gerçekleşen artışla, geçtiğimiz 1 sene yurtiçi yerleşiklerin finansal varlıkları en süratli gelişme, hisse senedi sektöründe gerçekleşti. TSPB verileri doğrultusunda, 2020’nin Şubat bitiminde 188.7 milyar TL olan yerli yatırımcıların hisse senedi varlıkları, % 120 yükselerek bu sene Şubat’ın sonuna 414,6 milyar TL yükseldi. Bu söz konusu tutarın 118 milyar TL’si kurumsal, 232 milyar TL’si ise kişisel yatırımcıların.
Gerçekleşen bu söz konusu yükselişle 1 senede yerli yatırımcıların hisse senedi varlıklarının, total varlıkları içindeki payı da % 5 oranında, % 8 oranına arttı. Geçen sene Şubat sonunda 1,3 milyon olan Borsa İstanbul hisse senedi sektöründe bakiyeli yatırımcı rakamı, bu sene Şubat bitiminde 2,1 milyona yükseldi. TSPB verileri doğrultusunda, geçen sene Şubat’ta 593 bin olan hisse senedi sektöründeki aktif işlem gerçekleştiren yatırımcı rakamı ise 2021 yılının Ocağında 1,6 milyonu geçti.
Sermaye sektörü varlıklarının payı % 39 oranına yükseldi
TSPB tarafından duyurulan veriler doğrultusunda, geçtiğimiz 1 yıl hisse senedi varlıklarından sonra en süratli yükseliş, varlığa dayalı menkul kıymet ve varlık teminatlı menkul kıymetlerde gerçekleşti. 2020 senesinin Şubat’ında 20,3 milyar TL olan yerli yatırımcıların varlığa dayalı menkul kıymet ve varlık teminatlı menkul kıymet varlıkları, % 65,4 yükselerek 33,6 milyar TL’ye yükseldi.
TSPB verilerine göre, geçtiğimiz 1 yıl boyunca hisse senedi, varlığa dayalı menkul kıymet, varlık teminatlı menkul kıymet, özel piyasa borçlanma aracı, hükümet iç borçlanma senetleri, varan ve sertifikadan oluşan sermaye sektörü varlıklarının, diğer mali varlıklara kıyasla çok daha süratli bir biçimde yükseldiğini gösteriyor. Bu söz konusu yükselişle 2020 Şubat’ta % 35,6 oranında olan yurtiçi yerleşiklere ait sermaye sektörü ürünlerinin yurtiçi yerleşiklere ait total mali varlıkları içindeki payı, bu sene Şubat itibariyle % 39,1 oranına arttı.
Yurtiçi yerleşiklerin varlıkları DTH’larla düştü
Senelik bazda gerçekleşen yükselişe rağmen TSPB verileri, Türkiye’de yerleşik kurumsal ve kişisel yatırımcıların finansal varlıklarında geçen sene Aralık’ta başlayan azalışın bu sene Şubat’ta da süreceğini tahmin ediyor. Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği verileri doğrultusunda, geçen sene Kasım bitimi itibariyle 5,3 trilyon TL’ye ulaşan yurtiçi yerleşiklerin mali varlıkları, 3 aylık devirde 97 milyar TL civarında değerini yitirerek bu sene Şubat’ta 5,2 trilyon TL’ye düştü. TSPB verileri doğrultusunda, yurtiçi yerleşiklerin finansal varlıklarında görülen düşmeye, geçen sene Kasım bitiminden itibaren Dövizin süratle düşmesinin de etkisi ile değerini yitiren döviz tevdiat hesaplarında (DTH) gerçekleşen azalışın sebep olduğu kaydedildi. 2020 yılı Kasım bitimi itibariyle 1.8 trilyon TL civarında olan yurtiçi yerleşiklerin döviz tevdiat hesaplarındaki varlıkları, bu sene Şubat ayı bitimi itibariyle 1.6 trilyon TL’ye düştü.
Yabancı yatırımcıların varlıklarında sınırlı yükseliş
Diğer taraftan Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği tarafından duyurulan bu sene Şubat özet mali sektör verileri, yurtdışı yerleşiklerin (yabancı yatırımcılar) mali varlıklarında, yerli yatırımcıların varlıklarına göre daha az seviyede geliştiğini gösteriyor. 2021 senesi Şubat bitiminde 498.7 milyar olan yurtdışı yerleşiklerin mali varlıkları, % 18.8 yükselerek 592.6 milyar TL’ye arttı. TSPB verileri, bu dönemde yabancı yatırımcıların hisse senedi varlıkları, % 31,7 oranında gelişerek 259 milyar TL’den, 340 milyar TL’ye yükseldiğini gösteriyor.
Yabancı yatırımcıların geçen sene Şubat bitiminde 77 milyar TL olan devlet iç borçlanma senetleri varlığının değeri, koronavirüs başladığı geçen senenin Mart’ından itibaren azalışa geçerek Eylül bitiminde 41 milyar TL’ye düşmüştü. Fakat Ekim’de baz da olsa yükselen ve Merkez Bankası’nın faizleri yükseldiği Kasım’dan itibaren süratlenen yabancı yatırımcıların hükümet iç borçlanma senetleri varlığı, bu sene Şubat bitiminde 74 milyar TL’ye yaklaştı.