
Türkiye’de senenin ilk altı ayında 288 bin 445 adet siber saldırı gerçekleştiği vurgulandı. Saatte 67 adet siber saldırının yaşandığını söyleyen uzmanlar, sürati giderek artan saldırılara karşı firmaları ve kişisel kullanıcıları uyardı. Küresel ağ güvenliği olan WatchGuard, bu senenin ilk altı ayında Türkiye’de olan siber saldırılara yönelik dataları duyurdu. WatchGuard Tehdit Laboratuvarınca elde edilen datalar, 2021’in ilk yarısında 288 bin 445 adet kötü amaçlı yazılım saldırısı olduğunu raporlarken, ağ güvenliği saldırılarında da yükseliş gerçekleştiğini gösteriyor. Kötü amaçlı yazılımların her geçtiğimiz gün çeşitlenerek kurumları ve kişileri etkisi altına aldığını söyleyen WatchGuard Türkiye ve Yunanistan Ülke Müdürü olan Yusuf Evmez, yükselen siber saldırılara karşı firmaların ve bireysel kullanıcıların oldukça dikkatli olması gerektiğini vurguladı.
Dakikada En Az Bir Siber Saldırı
WatchGuard Tehdit Merkezi’ne UTM cihazı Firebox’lardan gelen datalarla hazırlanan rapor doğrultusunda, bu sene Ocak ve Haziran arasında Türkiye’de her gün 1.611, her saat 67 ve her dakika bir tane kötü amaçlı yazılım saldırısı yapılıyor. Saldırıların yarısından fazlasını “Gen. Variant” kötü amaçlı yazılım türünün meydana getirdiğini vurgulayan Yusuf Evmez, 2020’nin aynı zamanında en fazla rastlanılan kötü amaçlı yazılım türünün “Exploit” olduğunu söyleyerek, çeşitlenerek fazlalaşan kötü amaçlı yazılımlara karşı firmaların siber güvenlik alt yapılarını kuvvetlendirmesi gerektiğini söyledi.
%11 Oranı 0. Gün Saldırısı
Senenin ilk 6 ayında 288 bin 445 tane kötü amaçlı yazılım saldırısı olurken, bu söz konusu saldırıların % 11 oranını zero-day saldırıları oluşturuyor. Artık geleneksel koruma metotlarının, bilgi sistemlerine ve hassas datalara çok büyük hasar veren bu söz konusu saldırılara karşı yeterli savunma sağlayamadığını söyleyen Evmez, firmaların bu saldırılardan korunmak amacıyla analiz yapabilen ve makine öğrenmesi gibi yeni teknolojileri kullanabilen güvenlik cihazları ve yazılımlarını tercih etmeleri gerektiğini belirtti.
Hacker’lar Fırsat Kolluyor
Günümüzde dijitalleşmenin etkisinde birçok kurum datalarını ağlara taşısa da bu söz konusu durumu değerlendirmek ve dataları isteyen siber saldırı yapan kişiler ağlara sızarak oldukça güçlü saldırı yapıyorlar. Bu senenin ilk yarısında 31 bin 613 tane ağ güvenliği saldırısı yaşandığına ve bu saldırıların büyük bir kısmının “Web Brute Force Login” olarak gerçekleştiğini söyleyen Yusuf Evmez, ağlara girmek için şifreleri çözmeyi hedefleyen siber suçluların yılmadan saldırmayı sürdürdüğünü söyledi.
Şifre Veri Tabanlarına Dark Web’ten Erişiyorlar
Türkiye’de ağ güvenliğine yönelik saldırılarda 1. sırada Brute Force saldırılarının bulunduğunu ve bunun en önemli nedeninin şifre veri tabanlarına “Dark Web” üstünden ‘hacker’ların kolay erişebilmesi olduğunu vurgulayan WatchGuard Türkiye ve Yunanistan Satış Mühendisi olan Alper Onarangil, bu durum karşısındaki eksikliğin en önemli sebebinin siber güvenlik tedbirleri içerisinde bulunan şifre güvenliğinden kaynaklandığını söyledi. Firmaların ve bireysel kullanıcıların mutlaka güvenli ve kompleks şifreler kullanması gerektiğini söyleyen Onarangil, hesapları güvende tutmak isteyen firmalar ve bireysel kullanıcıların çok faktörlü kimlik doğrulamanın yanı sıra, meydana gelebilecek data ihlallerinin ardından hesaplarına ait bilgilerinin Dark Web’ten satışa sunulması halinde süratli uyarı sistemlerini de devreye alan çözümleri kullanması gerektiğini söyledi.