
Ülkemiz, 2021 senesinin Ocak ile Ağustos aylarındaki döneminde 110 farklı ülkeye yaptığı çay ihracatından 11 milyon 898 bin 412 dolar gelir sağladı. Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği’nin (DKİB) verilerinden elde edilen bilgilere göre, ülkeden bu senenin sekiz aylık döneminde 3 bin 49 tonluk çay ihracatı yapıldı. Bahsi geçen dış satımdan 11 milyon 898 bin 412 dolar döviz girdisi sağlandı. Çay dış satımından en fazla gelirin sağlandığı ülkeler sırasıyla; Belçika, Almanya, ABD, KKTC, Hollanda ve Fransa olarak kayıtlara geçti. Bu dönem içerisinde Belçika’ya 4 milyon 868 bin 731 dolar değerinde çay ihracatı yapılırken, Almanya’ya 1 milyon 210 bin 136 dolar değerinde, ABD’ye 810 bin 115 dolar değerinde, KKTC’ye 510 bin 145 dolar değerinde, Fransa’ya 494 bin 672 dolar değerinde, Hollanda’ya ise 465 bin 285 dolar değerinde çay satışı gerçekleştirildi. Geçtiğimiz seneden farklı olarak Etiyopya, Litvanya, Hırvatistan, Danimarka, Polonya ve Mısır ülkelerinin de aralarında yer aldığı on altı ülkeye daha bahsi geçen dönem içerisinde çay dış satımı yapıldı.
En çok Rize’den çay ihracatı yapıldı
Senenin sekiz aylık döneminde yapılan çay ihracatıyla 2 bin 753 tonluk çayın karşılığında 10 milyon 763 bin 356 dolar gelir elde edilen 2020 yılının aynı dönemine kıyasla miktar ve değerde yaklaşık olarak %11 oranında bir artış görüldü. Ülkemizin çay dış satımının %65’lik bölümü de Rize’de çalışan şirketlerce yapıldı.
110 ülkeye ihracat
DKİB’nin Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı olan Ahmet Hamdi Gürdoğan, Doğu Karadeniz bölgesinin önde gelen tarımsal ürünlerinden biri olan çayın, dış satımının yıldan yıla yükselmesinin ciddi bir gelişme olduğunu dile getirdi. Gürdoğan, 110 farklı ülkeye çay dış satımının gerçekleştirilmesinin ciddi bir başarı olduğuna vurgu yaparak, “Türk çayının yüzde 55’lik kısmı, Türk nüfusumuzun yoğunlukta olduğu Avrupa Birliği ülkelerine ihraç edildi. İhracatın 65’lik kısmı ise Rize ilimizden yapıldı. İhracatta birinci sırada yer alan Rize’yi, İstanbul ve Ankara takip etti. Türkiye’nin çay ihracatında, bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 11 artış yaşandı.” ifadelerini kullandı. Ülkemizden ağırlıklı olarak siyah çay dış satımı yapıldığını fakat bunun yanında son senelerde yeşil çay dış satımının da devamlı olarak yükseldiğine değinen Gürdoğan, “Ürün çeşitliliğimizin artması ve yeni, aromalı ürünlerin geliştirilmesi ile çay ihracatımız çok daha üst rakamlara çıkacaktır.” şeklinde konuştu. Gürdoğan, son senelerde ciddi çay tüketiminin gerçekleştirildiği Rusya Federasyonu ve Körfez ülkelerine de çay dış satımında yükseliş kaydedildiğini dile getirdi.