Perşembe, Ağustos 18, 2022
  • Giriş
  • Kayıt
Ne Haberler
  • Anasayfa
  • Haberler
  • Dünya
  • EKONOMİ
  • MAGAZİN
Sonuç bulunamadı
Tüm sonuçları görüntüle
  • Anasayfa
  • Haberler
  • Dünya
  • EKONOMİ
  • MAGAZİN
Sonuç bulunamadı
Tüm sonuçları görüntüle
Ne Haberler
Sonuç bulunamadı
Tüm sonuçları görüntüle
Ana sayfa Haberler

Yaş üzüm için dış satım hedefi 200 milyon $

12/08/2021
Kategori Haberler
0
Yaş üzüm için dış satım hedefi 200 milyon $
0
Paylaşım
Share on FacebookShare on Twitter

Türkiye’de 2021’de 200 milyon $’lık sofralık yaş üzüm dış satımı öngörülüyor. AA muhabirinin derlediği bilgiler doğrultusunda, Türkiye’de 2020’de 57 ülkeye 213 bin tonluk 158 milyon $’lık yaş üzüm dış satımı yapıldı. En çok yaş üzüm yollanan ülke ise 65 milyon $’la Rusya oldu. Bu söz konusu ülkeyi sırasıyla, 13,4 milyon $’la Ukrayna ve 6,6 milyon $’la Almanya takip etti. Türkiye’nin yaptığı 158 milyon $’lık yaş üzüm dış satımının 110 milyon 734 bin $’ını, neredeyse hepsini Manisa’da yapılan “Sultani çekirdeksiz üzüm” türü oluşturdu. “İmparator”, “Razaki”, “Red Globe” ve “Superior” gibi diğer üzüm çeşitlerinin dış satımdaki yeri ise yaklaşık olarak 48 milyon $ oldu. Manisa ve çevresinde kayıtlı 55 bin üretici, 1 milyon dekar bağda üzüm yapılıyor. Türkiye’nin senelik 4 milyon tona ulaşan üzüm rekoltesinin % 60 oranıyla 70 oranını karşılayan Manisa’da senelik 2,5-3 milyon ton arasında üzüm yetiştiriliyor ve bunun % 90 oranı ihraç ediliyor. Manisa’da yapılan üzümün yarısı kurutmalık, % 40 oranı yaş, %10 oranını ise şıralık ve şaraplık olarak değerlendiriliyor. Türkiye’nin üzüm dış satımının oldukça önemli kısmını tek başına karşılayan ilde en yaygın yapılan “sultani çekirdeksiz üzüm” ise adını Manisa’dan Osmanlı İmparatorluğu saraylarına yollanan çekirdeksiz üzümden geliyor. Tadı, aroması ve tane yapısı ile “sultanlara layık” anlamına olan sultani, ülke dışında ise “sultanas” ismiyle anılıyor.

Yaş üzüm dış satım hedefi 200 milyon $

Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı olan Hayrettin Uçak, AA muhabirine, 55 bin üreticinin 1 milyon dekarı aşan bağ alanında hasada başladığını vurgulayarak, üreticinin bilinçlenmesiyle beraber üründe ilaç kalıntısız, kalite ve verim anlamında bereketli bir sezon öngördüklerini dile getirdi. Uçak, “Bu sene 6 Ağustos tarihi itibarı ile ihracata başladık. 2021 senesi için geçtiğimiz yıl ki rakamı geride bırakarak 200 milyon dolar değerinde bir sofralık üzüm ihracatı hedefi koyduk. Bu hedefi de tutturmaya çalışacağız.” ifadelerini kullandı. Yaş üzümde ana pazarlar Rusya, Ukrayna ve Almanya gibi ülkelerde dış satıma yönelik pozitif sinyaller aldıklarını söyleyen Uçak, “Gelen talepler iyi, kalitemiz güzel. Bazı bölgelerde kısmi olarak soğuk veya dolu zararı olsa da güzel bir kalitemiz var. Şu anda dış satım noktasında herhangi bir problemimiz yok. Bizim Manisa sultani çekirdeksiz üzümümüz, hakikaten dünyada eşi benzeri yok. Kalitesi, lezzeti ve aroması ile talebi artar diye düşünüyorum.” dedi.

Manisa Tarım ve Orman Müdürü olan Metin Öztürk de kentin üretim hacmi ile Türkiye’de yaş ve kuru üzümün merkezi olduğunu belirterek, “Türkiye’nin kuru üzüm dış satımının %90’ı Manisa’dan gerçekleştiriliyor, aynı zamanda çekirdeksiz yaş üzüm üretiminin ise %60’ı yine topraklardan yapılıyor. Şu anda kalitemiz çok iyi seviyede, özellikle hastalık ve zararlılardan uzak iyi bir sene geçirdik. Kurutmalık üzümlerimizde de şeker oranları gayet iyi düzeyde.” dedi.

Bir sonraki içerik
Rüzgar enerjisi kurulu gücü arttı

Rüzgar enerjisi kurulu gücü arttı

ÖNERİLEN HABERLER

HERKESİN KONUŞTUĞU METAVERSE BÜYÜK BİR FIRSAT MI?

HERKESİN KONUŞTUĞU METAVERSE BÜYÜK BİR FIRSAT MI?

Altın fiyatları ve dolar/TL son durum 19.11.2021

Altın fiyatları ve dolar/TL son durum 19.11.2021

Türkiye’nin maden dış satımı yüzde 48 yükseldi

Türkiye’nin maden dış satımı yüzde 48 yükseldi

Bir kişinin yatırım maliyeti 656 bin lira

Bir kişinin yatırım maliyeti 656 bin lira

İnşaat malzemeleri sanayi endeksi 2 ay sonra düşüş yaşadı

İnşaat malzemeleri sanayi endeksi 2 ay sonra düşüş yaşadı

China Evergrande Group zararına hisse satışı yapıyor!

China Evergrande Group zararına hisse satışı yapıyor!

ETİKETLER

ABD Altın AMAZON Avrupa bitcoin bitcoinpro bitcoinyükseliyor Borsa corona covid-19 Dolar Donald Trump Elon Mask finans hisse hissesenedi işsizlik Kapalı Maraş KKTC kripto kriptogundem kriptogündem kriptopara Kırgızistan magazin Maske milyoner pandemi para parakazan salgın Serenay Sarıkaya seçimler trump Türkiye WHO yangın yatirim yatirimdanismani yatırım Yunanistan zengin zenginol İngiltere İstihdam
Ne Haberler

Türkiye'nin ve Dünya'nın son dakika gelişmelerini anlık takip edebileceğiniz en iyi haber sitesi.

Bizi takip edin:

Son Haberler

  • HERKESİN KONUŞTUĞU METAVERSE BÜYÜK BİR FIRSAT MI?
  • Altın fiyatları ve dolar/TL son durum 19.11.2021
  • Türkiye’nin maden dış satımı yüzde 48 yükseldi

Kategoriler

  • Dünya (298)
  • Ekonomi (525)
  • Haberler (1.572)
  • Kültür (35)
  • Magazin (107)
  • Politika (2)
  • Spor (4)
  • Uncategorized (13)
  • Yaşam (31)

Dünya

HERKESİN KONUŞTUĞU METAVERSE BÜYÜK BİR FIRSAT MI?

HERKESİN KONUŞTUĞU METAVERSE BÜYÜK BİR FIRSAT MI?

Altın fiyatları ve dolar/TL son durum 19.11.2021

Altın fiyatları ve dolar/TL son durum 19.11.2021

  • Reklam
  • Künye
  • Gizlilik Politikası

© Copyright 2020 Ne-haberler.com tüm hakları gizlidir.

Sonuç bulunamadı
Tüm sonuçları görüntüle
  • Home
  • Politika
  • Ekonomi

© Copyright 2020 Ne-haberler.com tüm hakları gizlidir.

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password? Sign Up

Create New Account!

Fill the forms bellow to register

All fields are required. Log In

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In