
Geçen sene büyük artış gösteren yenilenebilir ve temiz enerji hisseleri, bu sene de oldukça ciddi bir düzeltme göstererek %15 oranında düşmesinin ardından tekrardan artmaya hazırlanıyor. İklim değişikliği ile mücadele ve yeşil ekonomi mevzularında başta olan Avrupa koronavirüse karşı yeşil bir toparlanma anlaşması ile ekonomiyi destek vereceğini açıklamıştı. Avrupa Yenilenebilir Enerji Endeksi, anlaşmanın ortaya çıkardığı iyimserlik ile geçen sene % 92 oranında artmıştı. Ancak yenilenebilir enerji hisseleri, yatırımcıların artan tahvil faizlerine odaklanması ve yenilenebilir enerji hisselerinin hakkettiğinden fazla fiyatlandığını düşünmesi ile bir düzeltme yaşadı. Bu düzeltmeyle beraber Avrupa Yenilenebilir Enerji Endeksi Ocak’taki doruğundan %25 oranında düştü. Bu düzeltmenin ardından analistler yeşil dönüşümde rol alacak firmaların hisselerinin uzun vadede potansiyele sahip olduğunu ve artışın devam edebileceğini söylüyor.
Bazı kilit piyasalar yeşil yatırımlardan çok daha fazla yararlanacak
Citigroup’a göre, temiz enerjiye geçiş sürecinde bazı kilit piyasalar yeşil yatırımlardan çok daha fazla yararlanacak. Siemens Gamesa, Nordex ve ITM Power gibi firmaların bu söz konusu mevzuda öne çıktığını vurgulayan Citigroup, Signify, Rexel, Legrand ve Schneider Electric gibi firmaların da bu dönüşümden yararlanacağını dile getiriyor. Sıfır karbon salınımı geçişinde kazanan tarafta olanlardan birkaçı da Orsted, EDP Renovaveis, SSE, RWE ve Iberdrola gibi yenilenebilir enerjiye dayalı olan elektrik sağlayıcıları.
Societe Generale Stratejisti Roland Kaloyan, Avrupa Yeşil Mutabakatı’nı merkeze koyarak temiz enerji, sürdürülebilir ulaştırma, altyapı ve renovasyon hisselerinin bulunduğu bir sepetin bu sene dönüşümden yararlanacağını tahmin ediliyor. ESG içeren borsa yatırım fonlarına olan girişler 2021’de de gücünü sürdürdü. 2021’in başından itibaren Avrupalı ESG fonlarına yaklaşık 39 milyar $ giriş olurken, geçen sene Ocak’tan beri totalde 111 milyar $ giriş oldu. 22-23 Nisan aylarında online yapılacak iklim temalı önderler doruğuna dünyanın başta gelen birçok önderi katılım sağlarken, doruk öncesinde yeşil ekonomiye geçiş ve bu geçişte görev alacak firmalar tekrardan öne çıktı. Biden, yeşil ekonomik dönüşüme ve gerçekleştirilen iklim zirvesine oldukça büyük önem veriyor. Biden, 23 Mart tarihinde, içlerinde Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın dışında Çin Devlet Bakanı Şi Cinping, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Almanya Başbakanı Angela Merkel ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in de yer aldığı 40 dünya önderini, 22-23 Nisan tarihlerinde yapılacak online iklim doruğuna kişisel olarak davet etmişti.