
Türk savunma sanayisinde yapılan çeşitli çalışmalar ile üretilen zırhlı muharebe araçları yurtdışının ilgisini yoğun bir şekilde çekiyor. Türkiye’nin savunma sanayisinde gerçekleştirdiği dış satımda zırhlı muharebe aracı önemli yer kaplıyor. Farklı ihtiyaçları karşılamak için üretilen araçlara gösterilen ilgi özellikle son dönemde artmış görünüyor. Türkiye’nin zırhlı muharebe aracı üreticilerinden Nurol Makina, başta Türk Silahlı Kuvvetleri ve Emniyet Genel Müdürlüğü olmak üzere yurt içi ve dışındaki kullanıcılar için Ejder Yalçın, Yörük, Ilgaz II, Ejder Kunter ve Ejder TOMA gibi bir dizi araç üretiyor. Şimdiye dek üretilen 1500’den fazla zırhlı araç 8 yılda Katar, Kuveyt, Macaristan, Şili, Özbekistan, Senegal gibi farklı coğrafyalardaki ülkelerde görev yapıyor. Şirket şimdiye dek geliştirdiği tüm araç modellerinde dış satım yapma başarısına ulaştı. Bahsi geçen araçlar Türkiye dışında 14 ülkede kullanılırken bunlara son olarak bir Afrika ülkesi katıldı. Böylelikle dış satım gerçekleştirilen ülke sayısı 15’e çıktı. Bu dış satım içinde Ejder Yalçın 4×4 Zırhlı Muharebe Aracı, Birleşmiş Milletler görevi için kullanılacak.
Zırhlı Muharebe Aracı İhalede Finale Kaldı
Türk zırhlılarıyla ilgilenen birçok ülkeyle görüşmeler de sürüyor. Bu ülkelerden en dikkati çekeni ise Japonya. Nurol Makina, Japonya’da yapılan zırhlı araç ihalesinde Yörük 4×4 ile ilk elemeyi geçen 5 firma arasına girmeyi girebildi. Yörük 4×4’ün, 2019 senesinde Japonya’da bulunan ilk büyük ölçekli entegre savunma etkinliği DSEI Japan Fuarı’nda gösterimi yapılmıştı. Japonya’da gösterilen ilk Türk zırhlı araç Yörük 4×4, ülkeye üç haftalık bir deniz yolculuğu ile götürülmüştü. Japonya, artan savunma bütçesiyle bu alandaki yeteneklerini büyük ölçüde artırmayı amaçlıyor. Ülke aynı zamanda Asya-Pasifik pazarına giriş kapısı olmasıyla da önem arz ediyor.
Saldırıyı Def Etti
Yüksek koruma seviyesini üstün hareket yeteneği ile buluşturmayı başaran Türk zırhlı araçlarının seçiminde, zorlu coğrafyalarda bile verilen geniş bakım ve onarım desteği de etkili. Kullanılabilirlik, bakım ve onarım hususlarında kullanıcı merkezli bir tasarıma sahip zırhlı araçlar, bununla beraber çok farklı iklim ve coğrafi koşullarda milyonlarca kilometrenin üzerinde yol tecrübesi kazanmış oluyor. Türk zırhlılarında dikkati çeken bir diğer unsur ise kritik görevlerde yüksek güvenilirlik seviyesini pratikte ispatlamış olması. Araçların çoklu görevlerde kullanılabilir olması, kullanıcı ülkelerin konvansiyonel harekat ortamındaki aktiviteleri için kullandıkları araçları aynı zamanda Birleşmiş Milletler, NATO ve diğer uluslararası görevlerde kullanmalarına olanak sağlıyor. Birleşmiş Milletler görevi kapsamındaki bir Afrika ülkesinde yakın zamanda hedeflenen Ejder Yalçın, içinde bulunan personeli korumayı başardı. Türk zırhlıları 17 ile 20 Ağustos tarihinde gerçekleştirilecek ve birden fazla ülkeden davetlinin katılacağı 15’inci Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı’nda (IDEF 2021) bir defa daha sergilenecek.